Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2011

Visoki dužnosnik MMF-a: Grčkoj nema spasa, žestoki bankrot možemo očekivati već krajem ove godine!

Situacija u Grčkoj pogoršava se iz dana u dan...

I dok Finska i dalje inzistira na dogovoru oko financijskog kolaterala kojim uvjetuje svoje sudjelovanje u programu financijskog spašavanja, stižu uznemirujuće glasine iz MMF-a. Grčka je definitivno promašila zacrtani plan o smanjenju deficita u 2011. godini. Grčka vlada nedavno je također priznala kako su želje o gospodarskom preokretu upravo to, samo puste želje - grčka Vlada sada očekuje kako će tamošnje gospodarstvo ove godine zabilježiti pad BDP-a od 4,5 do 5,3 posto, što je drastično pogoršanje u odnosu na prethodnu prognozu o padu od oko 3,9 posto.

Gotovo bez iznimke, vlade su prečesto previše optimistične u svojim ekonomskim predviđanjima, pa ne treba čuditi ako krajnji rezultat bude još gori od svih službenih prognoza.

Wall Street Journal prenosi izjavu jednog neimenovanog visokog dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji očekuje žestoki default.

"Očekujem snažni default prije ožujka iduće godine, a možda već krajem ove godine. Šanse da će proći ovaj drugi paket financijskog spašavanja sada su jako male", rekao je WSJ-ov izvor iz MMF-a.

Pred Grčkom je gotovo nemoguć izbor. S jedne strane - mjere državne štednje dolaze prekasno i u najboljem će slučaju dodatno usporiti gospodarski oporavak grčkog gospodarstva. S druge strane - odustajanje od planirane stope proračunskog deficita krši dogovor sa zemljama EU-a i MMF-om, te stopiranje daljnje financijske pomoći.

Istovremeno, u Europi raste antagonizam prema Grčkoj. Građanima bogatih europskih zemalja nije jasno zašto se troše stotine milijardi eura za spašavanje države koja je sama kriva za svoje problema.

Tako je bivši šef nizozemskih liberala poručio da se Grčku mora spasiti, ali samo pod uvjetom da odmah napusti eurozonu. Slično je nedavno predložio i američko-mađarski ulagač George Soros.

Pročitajte još:

- KRIZA SE NASTAVLJA: Grčku i iduće godine očekuje recesija i pad BDP-a od 2 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram