Zatvori
Foto: Na kraju možda ništa od 100 milijardi dolara vrijednog IPO-a...
Jasmin Hadzic
14/06/2011

Amerikanci vjerojatno mijenjaju zakon koji je Facebook trebao natjerati na izlazak na burzu...

Iako se već naveliko počelo pisati o Facebookovom IPO-u od 100 milijardi dolara - američka komisija za burze i vrijednosnice (SEC) mijenja pravilo o 500 dioničara koje je temeljni razlog zašto Facebook uopće izlazi na burzu...

Riječ je o sljedećem - bilo koja privatna američka kompanija koja ima više od 500 dioničara mora početi javno objavljivati svoje financijske rezultate. Iako tehnički ne mora izaći na burzu, u tom slučaju većina kompanija ipak se odlučuje za javno izlistavanje svojih dionica.

Cijela stvar se dodatno zakomplicirala pojavom sekundarnih tržišta koja omogućuju dioničarima privatnih kompanija prodaju dionica. U teoriji jedan Facebookov zaposlenik koji posjeduje 100.000 dionica mogao bi ih predati u ruke 100 individualnih ulagača. Sve je to jasno pokazalo da je postojeći limit od 500 dioničara očito zastario.

SEC sprema prijedlog novog zakona koji bi taj limit podigao na 1000 ulagača u koje se ne bi ubrajali zaposlenici tvrtke niti VC fondovi i drugi ulagački entiteti.

Ukoliko zakon prođe u američkom Kongresu to bi značilo da će privatne kompanije sada moći ostati privatne zauvijek bez obzira na veličinu i broj dioničara.

No, Forbes piše kako je malo vjerojatno da će zakon utjecati na Facebookov izlazak na burzu. U najboljem slučaju, izmijenjeni zakon bi mogao stupiti na snagu tek sredinom 2012. godine kada bi Facebook već trebao biti izlistan na burzi. Ipak - može se dogoditi da Facebook zatraži izuzimanje zbog činjenice da će zakon biti u proceduri.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram