Zatvori
Prada Axiom
Foto: Axiom Space
PoslovniPuls
17/10/2024

Prada predstavila dizajn svemirskog odijela za NASA-inu misiju Artemis 3

Talijanska luksuzna grupacija Prada i startup iz Houstona, Axiom Space u srijedu su predstavili zajednički dizajn svemirskog odijela koje će se koristiti za NASA-inu misiju Artemis 3 na Mjesec, planiranu za 2026. godinu.

Izvana, svemirsko odijelo se ne razlikuje mnogo od onih koje su astronauti nosili u prošlosti. Radi se o poznatom glomaznom bijelom odijelu, s dodatkom crvenih linija i sivih zakrpa na koljenima i laktovima.

Novo odijelo, poznato kao Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), predstavljeno je na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu. Cilj mu je kombinirati visoko inženjeriranu funkcionalnost i estetiku kako bi se nosilo s izazovnim uvjetima na Mjesecu, piše Reuetrs.

Misija Artemis 3 planirana je kao prvo slijetanje astronauta na Mjesec od misije Apollo 17 iz 1972. godine.

Svemirska odijela izrađena su kako bi izdržala ekstremne temperature na južnom polu Mjeseca i preživjela najhladnije uvjete u trajno zasjenjenim područjima barem dva sata.

Astronauti će moći izvoditi svemirske šetnje najmanje osam sati.

AxEMU je već prošao opsežna testiranja, uključujući ona pod vodom kako bi se simulirali uvjeti na Mjesecu. Odijelo se sada nalazi u završnoj fazi razvoja, rekli su iz obje kompanije.

"Jako sam ponosan na rezultat koji danas pokazujemo, a koji je tek prvi korak u dugoročnoj suradnji s Axiom Spaceom", izjavio je glavni direktor marketinga Prade, Lorenzo Bertelli.

Matt Ondler, predsjednik Axiom Spacea, rekao je da je dizajn unaprijeđen kombinacijom vještina radnika iz obje kompanije.

"Inovacija stvarno dolazi kada spojimo različite timove, različita iskustva, obrazovanja i vještine", rekao je Ondler.

Kako se industrije istraživanja svemira i turizma razvijaju, luksuzni brendovi istražuju moguće suradnje.

Prošlog mjeseca, francuska modna kuća Pierre Cardin predstavila je odijelo za astronautsku obuku koje će se koristiti u centru Europske svemirske agencije u Kölnu.

Istovremeno, hotelska grupacija Hilton surađuje s Voyager Spaceom kako bi podržala dizajn i razvoj kabina za posade na planiranoj komercijalnoj svemirskoj postaji Starlab.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram