Zatvori
Tesla automobil
Foto: Tobias Flyckt / Unsplash
PoslovniPuls
15/10/2024

Veliko iznenađenje iz SAD-a: Solidan rast prodaje električnih automobila

Unatoč već višemjesečnoj bujici negativnih vijesti kada je riječ o prodaji električnih automobila (EV) - stiže najava o velikom preokretu na američkom tržištu.

Prema podacima Cox Automotive i Kelly Blue Book (KBB), prodaja EV-a porasla je za 11% u odnosu na prošlu godinu, s više od 346.000 novih električnih automobila prodanih u trećem ovogodišnjem kvartalu. KBB također navodi kako je prodaja EV-a porasla za 5% u usporedbi s drugim kvartalom.

Još važnije, tržišni udio EV-a u SAD-u povećao se na 8,9%, u usporedbi sa 7,8% iz 2023. godine. Iako je stopa rasta tržišnog udjela EV-a donekle usporila, ona se približava granici od 10%, koju mnogi smatraju važnom prekretnicom za usvajanje EV-a u SAD-u, prenosi Yahoo Finance.

"Iako je godišnji rast usporen, prodaja EV-a u SAD-u nastavlja rasti," izjavila je Stephanie Valdez Streaty, direktorica za uvid u Cox Automotive.

Međutim, iza rastuće prodaje novih EV-a ne kriju se samo pozitivne vijesti. Proizvođači i distributeri suočavaju se s rastućim poticajima i sniženjima cijena kako bi se automobili brže prodali. KBB izvještava da su poticaji u trećem kvartalu u prosjeku iznosili više od 12%, znatno više od industrijskog prosjeka od 7%.

S druge strane, naglo je porastao broj ugovora o leasingu električnih automobila, zahvaljujući pomoći savezne vlade. Kao što je ranije objavljeno, kupci koji unajme električnih automobil imaju pravo na puni savezni porezni poticaj za EV, bez obzira na to gdje je vozilo proizvedeno, koliko košta ili koji je prihod potrošača, što su inače ograničavajući faktori za porezni poticaj za kupce.

Kada je riječ o najprodavanijim automobilima, Teslin tržišni udio ostao je ispod 50%, gdje se nalazi od kraja drugog kvartala, iako je Tesla i dalje vodeći proizvođač električnih automobila, piše Yahoo Finance.

Kontroverzni Cybertruck dosegnuo je prodaju od 16.000 prodanih automobila u trećem kvartalu, čime je postao treći najprodavaniji električni automobil u ovom kvartalu, odmah iza Teslinih modela Y i 3.

Sljedeći iza Tesle su GM, čija je prodaja skočila za 60% u kvartalu, te Hyundai, dok je Ford na četvrtom mjestu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram