Zatvori
BYD auto
Foto: BYD
PoslovniPuls
04/10/2024

Države članice EU-a podržale prijedlog povećanja carina na uvoz EV-a iz Kine

Zemlje članice Europske unije odobrile su prijedlog Europske komisije o uvođenju dodatnih carina na električna vozila uvezena iz Kine, unatoč snažnom protivljenju Njemačke.

"Prijedlog Europske komisije o konačnom uvođenju kompenzacijskih carina na baterijska električna vozila (BEV) iz Kine dobio je potrebnu podršku država članica EU-a", objavili su iz Komisije.

Ova odluka omogućuje Komisiji da poveća carinsku stopu na uvoz do 35 posto, u odnosu na trenutačnu stopu od 10 posto. Nove carine trebale bi stupiti na snagu do kraja listopada.

Povećanje carina ima za cilj uspostavljanje ravnopravnih uvjeta tržišne konkurencije s kineskim proizvođačima koji uživaju značajnu potporu od strane države.

S druge strane, Kina je izrazila nezadovoljstvo ovim potezom, nazivajući ga "protekcionističkim". Kao odgovor, kineske vlasti već su pokrenule antidampinške istrage o europskim proizvodima kao što su svinjetina, mliječni proizvodi te alkoholna pića na bazi vina, uključujući konjak.

Njemačka, koja se najviše protivi kaznenim carinama na kineske automobile, nije uspjela okupiti dovoljnu potporu kako bi blokirala ovu odluku. Njemački strah leži u mogućoj kineskoj odmazdi koja bi mogla ozbiljno ugroziti njezinu automobilsku industriju. U svom protivljenju pridružile su joj se Mađarska, Slovačka, Slovenija i Malta.

Deset država članica podržalo je prijedlog Komisije, dok su ostale ostale suzdržane.

Zbog podijeljenosti država članica, nije bilo dovoljno glasova za postizanje kvalificirane većine, odnosno podrške najmanje 15 država članica koje predstavljaju barem 65 posto stanovništva EU-a, što je potrebno za blokiranje odluke. Sada EK može uvesti nove carine, koje će se primjenjivati na sve modele proizvedene u Kini, bez obzira na to tko im je vlasnik.

Ipak, Komisija nastavlja razgovore s Kinom kako bi pronašla dogovorno rješenje, te postoji mogućnost ukidanja dodatnih carina ukoliko dođe do kompromisa, navodi se u priopćenju EK-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram