Zatvori
Mark Zuckerberg
Foto: Meta
PoslovniPuls
25/09/2024

Osobno bogatstvo Marka Zuckerberga naraslo na 200 milijardi dolara

Bogatstvo Marka Zuckerberg ove je godine naraslo za nevjerojatnih 72,2 milijardi dolara, iznačunao je Bloomberg, čime je osobno bogatstvo suosnivača Facebooka naraslo na 200 milijardi dolara.

Ovo stavlja Zuckerberga ispred drugih važnih tehnoloških izvršnih direktora, uključujući suosnivača Oraclea Larryja Ellisona te bivše izvršne direktore Microsofta, Billa Gatesa i Stevea Ballmera.

„Definiram našu strategiju kao: ako možemo učiti brže od bilo koje druge tvrtke, pobijedit ćemo,” rekao je Zuckerberg tijekom snimanja podcasta Acquired prošlog tjedna. „Izgradit ćemo bolji proizvod od svih ostalih jer ćemo ga izbaciti prvi ili rano. Učite brže.”

Iako Zuckerberg, koji je osnovao Facebook prije 20 godina, prima samo simboličnu plaću od 1 dolara, nadoknađuje to „drugim naknadama” i svojim ogromnim udjelom u Meti. On je najveći dioničar matične tvrtke Facebooka, s vlasništvom nad oko 345,5 milijuna dionica. Uz to, ove je godine primio 24,4 milijuna dolara u „drugim naknadama”. Velik dio tih drugih naknada ide na osobnu zaštitu, kao i kod drugih istaknutih izvršnih direktora u američkim kompanijama.

„Vjerujemo da pozicija gospodina Zuckerberga stvara jedinstvenu situaciju: on je sinonim za Metu i, kao rezultat, negativni sentiment u vezi s našom tvrtkom često se izravno povezuje s gospodinom Zuckerbergom,” napisala je Meta u prijavi za SEC.

Meta, koja posjeduje i upravlja Facebookom, Instagramom, Threadsom i WhatsAppom, ove godine posluje vrlo dobro. Od početka 2024. godine Meta-ine dionice su porasle za nevjerojatnih 60%, a čak 85% u usporedbi s prošlom godinom. U utorak je započelo trgovanje po cijeni većoj od 557 dolara po dionici.

Zuckerberg pripisuje snažne rezultate tvrtke njezinoj usmjerenosti na umjetnu inteligenciju.

„Meta AI je na putu da postane najkorišteniji AI asistent na svijetu do kraja godine,” rekao je Zuckerberg u srpnju. Doista, Meta-in prihod je porastao za 22%, sa 32 milijarde dolara na 39,07 milijardi dolara u drugom tromjesečju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram