Zatvori
Peugeot
Foto: Branislav Rodman / Unsplash
PoslovniPuls
20/09/2024

Europljani registriraju sve manje automobila - najsvježiji podaci su poražavajući

Prodaja automobila u Europskoj uniji zabilježila je značajan pad tijekom kolovoza, dok je u Hrvatskoj došlo do manjeg smanjenja, što se dogodilo prvi put u više od dvije godine, pokazuju podaci udruge proizvođača automobila ACEA.

U kolovozu je na tržištu EU-a registrirano 644 tisuće novih vozila, što predstavlja pad od 18,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju ACEA-ine procjene.

Srpanj je pokazao stagnaciju u prodaji, nakon skromnog rasta od 4,3% u lipnju, koji je označio kraj četveromjesečne stagnacije.

Sva četiri vodeća tržišta EU-a zabilježila su pad u kolovozu. Njemačka je doživjela najveći pad od 27,8%, dok je Francuska zabilježila smanjenje od 24,3%. Italija je također zabilježila pad od 13,4%, dok je Španjolska prošla nešto bolje, s padom od 6,5%.

U Hrvatskoj je u kolovozu registrirano 3.341 novih vozila, što predstavlja pad od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je prvi pad prodaje automobila od srpnja 2022. godine, dok je u srpnju 2024. zabilježen rast od 6,1%.

Također, europsko tržište električnih automobila na baterije doživjelo je veliki pad u kolovozu, čak 43,9%, nakon pada od 10,8% u srpnju. Njemačka i Francuska, najveća tržišta u EU, zabilježila su padove od 68,8% i 33,1% u prodaji električnih vozila.

U takvom okruženju, udio električnih automobila na baterije u europskom tržištu smanjen je na 14% u kolovozu, s 21% u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, u Hrvatskoj je prodaja električnih automobila na baterije porasla za 38,8% u kolovozu. Još veći rast zabilježila je prodaja plug-in hibrida, koji su skočili za 70,8%, dok su hibridna vozila imala skromniji rast od 9,1%.

Hibridna vozila, prema ACEA-u, uključuju i „pune” i „blage” hibride, koji mogu voziti i do 62% vremena samo na električni pogon, ovisno o snazi baterije.

Od siječnja do kolovoza ove godine, europsko tržište automobila poraslo je za 1,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s ukupno registriranih 7,2 milijuna novih vozila.

U Njemačkoj i Francuskoj prodaja je gotovo stagnirala, dok su Italija i Španjolska zabilježile rast od oko 4%.

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci 2024. registrirano 48.551 novih automobila, što predstavlja rast od 12% u odnosu na prošlu godinu, prema podacima ACEA-e.

Što se tiče električnih automobila, europsko tržište zabilježilo je pad od 8,3%, s ukupno 902.011 novih registracija. Prodaja dizelskih automobila pala je za 9,7%, dok su benzinski automobili, unatoč padu od 2,9%, zadržali vodeću poziciju s udjelom od trećine tržišta. Hibridni automobili su im se približili s udjelom od 31,3%.

U Hrvatskoj je prodaja električnih automobila na baterije porasla za 5,6% u prvih osam mjeseci 2024. godine, dok su plug-in hibridi i hibridni automobili zabilježili rast od 51,2% i 31,6%. Prodaja dizelskih i benzinskih automobila bilježila je skromniji rast od 6,2% i 7,1%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram