Zatvori
Bild - Njemačka
Foto: Facebook
PoslovniPuls
16/09/2024

Konačno dogovor o budućnosti utjecajnog njemačkog izdavača Axel Springer

Njemački milijarder Mathias Döpfner i američki investicijski div KKR nalaze se blizu dogovora o podjeli medijskog giganta Axel Springer, izvještava Bloomberg.

Konačan dogovor o podjeli poslovanja njemačkog izdavača koji stoji iza utjecajnih medijski brendova Die Welt i Bild - mogao bi se dogoditi već ovaj tjedan. Prema prvim informacijama vrijednost kompanije mogla bi biti procijenjena na iznos od 13,5 milijardi eura, od čega 10 milijardi eura vrijedi oglašivački dio poslovanja.

Ova podjela bi označila kraj petogodišnjeg partnerstva nakon što su se Döpfner i Friede Springer, udovica osnivača koja je godinama kontrolirala tvrtku nakon njegove smrti, udružili s KKR-om kako bi tvrtku povukli s burze i učinili je privatnom.

Podjela Axela Springera predstavlja značajan preokret na europskom medijskom tržištu, s obzirom na povijest ove tvrtke. Mathias Döpfner, poznat kao vizionar u medijskoj industriji, proširio je Axel Springerov doseg kupovinom američkih medija poput Politico-a i Business Insider-a. Ove akvizicije pokazale su njegovu ambiciju da Axel Springer postane globalni igrač u digitalnim medijima, posebno na američkom tržištu.

S druge strane, dio poslovanja vezan uz oglašavanje, koji bi prema navodima mogao biti prodan za više od 10 milijardi eura, predstavlja ključnu financijsku komponentu tvrtke. Axel Springer već dugi niz godina ostvaruje značajne prihode putem svojih oglasnih platformi, što je jedan od glavnih razloga visoke tržišne procjene.

Podjela bi mogla imati ozbiljne posljedice na njemačko medijsko tržište, s obzirom na Axel Springerovu dominantnu ulogu. Ova promjena dolazi u trenutku kada tradicionalni mediji diljem Europe pokušavaju pronaći načine kako se prilagoditi digitalnoj eri, konkurirajući društvenim mrežama i novim oblicima online novinarstva.

Za njemačku javnost, budućnost Bilda i Die Welta je posebno zanimljiva jer su to dva najvažnija tiskana medija u zemlji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram