Zatvori
Amazon fizička trgovina
Foto: Bryan Angelo / Unsplash
PoslovniPuls
07/06/2024

Britanski trgovci pokrenuli kolektivnu tužbu protiv Amazona

U četvrtak je Britanska udruga nezavisnih trgovaca (BIRA), koja broji na tisuće članova, objavila kako podnosi zahtjev za naknadu štete protiv Amazona u vrijednosti od 1,1 milijardu funti (1,3 mlrd. dolara) zbog navodnog ilegalnog zloupotrebljavanja vlasničkih podataka članova u konkurentske svrhe. BIRA također optužuje Amazon za manipulaciju s "Buy Boxom," tvrdeći da je Amazon manipulirao koje trgovce odabrati za tu poželjnu poziciju, prenosi TechCrunch.

Buy Box, kako je ovdje detaljnije objašnjeno, je mjesto gdje se pojavljuju opcije "Buy Now" i "Add to Basket." Često nekoliko trgovaca može prodavati isti artikl, pa Amazon primjenjuje algoritam kako bi odredio koji trgovac dobiva kupnju u datom trenutku u tom istaknutom okviru.

BIRA i njezin pravni tim kažu kako je riječ o najvećoj kolektivnoj tužbi ikad pokrenutoj od strane trgovaca u Velikoj Britaniji. Žalba će biti podnesena u četvrtak pred Tribunalom za žalbe za konkurenciju u Londonu i pokriva posljednjih devet godina.

"Netko bi se mogao pitati zašto bi nezavisni trgovac koristio Amazon ako je to tako štetno za njihov posao," rekao je Andrew Goodacre, izvršni direktor BIRA-e, u izjavi. "U stvarnosti, vidjeli smo značajan pomak u ponašanju potrošača pri kupnji i, ako male tvrtke žele prodavati online, Amazon je dominantno tržište u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rezultat toga, za male trgovce s ograničenim resursima, Amazon je tržište za početak online trgovine. Iako su trgovci znali za velike provizije koje naplaćuje Amazon, nisu znali za dodatni rizik da će Amazon koristiti njihove poslovne podatke kako bi im oduzeo prodaju."

"Moć Amazona je neusporediva kada je riječ o online svijetu u koji se trgovina preselila. Amazon se pozicionirao da bude nezaobilazan za trgovce, a potom je potom nastavio uzrokovati štetu i financijski gubitak trgovcima zloupotrebljavajući njihove povjerljive podatke. Nijedan pojedinačni trgovac, bez obzira koliko velik, nije spreman ući u lavlju jazbinu i boriti se s Amazonom, ali na sreću BIRA je pokazala da će se zauzeti i boriti za trgovce u Ujedinjenom Kraljevstvu, podržana financijskom snagom jednog od najvećih svjetskih fondova za parničenje, i s vrhunskim timom savjetnika. Trgovci u Ujedinjenom Kraljevstvu imali su pravo biti bolje i pravednije tretirani od strane Amazona. Nisu bili, i ova tužba će im vratiti više od milijardu funti štete koja im je prouzročena", rekao je Boris Bronfentrinker, partner u odvjetničkoj tvrtci Willkie Farr & Gallagher, a koja zastupa britanske trgovce u ovoj tužbi.

Amazon je ostvario 270 milijardi dolara bruto dobiti u 2023. godini. Ujedinjeno Kraljevstvo je njegovo najveće međunarodno tržište, gdje je ostvario 33,6 milijardi dolara prihoda u 2023. od ukupno 575 milijardi dolara globalnih prihoda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram