Zatvori
Lenovo laptop budućnosti
Foto: Lenovo
PoslovniPuls
29/05/2024

Saudijska Arabija dogovorila veliki "deal" s Lenovom

Lenovo Group planira prodati konvertibilne obveznice bez kupona u vrijednosti od 2 milijarde dolara državnom investicijskom fondu Saudijske Arabije (PIF), objavljeno je.

Prema sporazumu, Lenovo će izdati obveznice investicijskoj tvrtki Alat, koja je u potpunom vlasništvu arapskog PIF-a.

Kao dio ovog ulagačkog sporazuma, Lenovo planira izgraditi centar za istraživanje i razvoj u Rijadu te proširiti svoje proizvodne kapacitete u regiji. Nakon dospijeća, konvertirane obveznice predstavljale bi oko 12% trenutnog kapitala Lenova ili približno 11% povećanog kapitala nakon konverzije.

Lenovo je jedini veliki globalni brend osobnih računala koji koristi vlastite proizvodne kapacitete, što ga čini atraktivnim za Alat, istaknuo je analitičar Johnny Yum iz UOB Kay Hian. Dodao je kako izdavanje konvertibilnih obveznica omogućuje Lenovu privlačenje strateških ulagača koji mogu pomoći u širenju na brzorastućim tržištima Bliskog istoka i Afrike.

"Zemlje Bliskog istoka s visokim dohotkom također ulažu velika sredstva u izgradnju infrastrukture umjetne inteligencije," rekao je Yum.

Pod vodstvom prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i uz potporu PIF-a, Alat planira uložiti 100 milijardi dolara do 2030. godine u velike tehnološke kompanije koje su spremne uspostaviti poslovanje u Saudijskoj Arabiji i zapošljavati lokalnu radnu snagu. Cilj je privući ulaganja u podatkovne centre, AI tvrtke i proizvodnju poluvodiča kako bi se ojačalo regionalno tehnološko vodstvo.

PIF, jedan od najvećih ulagača u japanski Nintendo Co., najavio je partnerstvo s kineskim proizvođačem opreme za nadzor Dahua Technology i pregovara o podršci startupu za plaćanja Airwallex.

Ovakvi pregovori s kineskim tvrtkama izazivaju pozornost SAD-a, koji Bliski istok vidi kao potencijalni kanal za kineske tehnologije. Šef Alata nedavno je izjavio da će prekinuti veze s Kinom ako to od njih zatraži SAD.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram