Zatvori
Milano
Foto: Erin Doering / Unsplash
PoslovniPuls
28/05/2024

Amazon planira veliko ulaganje u hrvatskom susjedstvu

Amazon Web Services (AWS) vodi pregovore s talijanskom vladom o ulaganjima koja bi mogla dosegnuti više milijardi eura, s ciljem proširenja svojih podatkovnih centara u toj zemlji. Ovaj potez dio je šire strategije američkog tehnološkog diva za jačanje svoje prisutnosti u Europi, navodi Reuters.

Razmatraju se različite opcije za veličinu i lokaciju ulaganja, uključujući moguće proširenje postojećih kapaciteta podatkovnih centara u Milanu ili gradnju novog podatkovnog centra.

AWS je prvi put uspostavio svoju cloud regiju u Italiji 2020. godine, u sklopu plana koji uključuje ukupno ulaganje od 2 milijarde eura do 2029. godine. Među njihovim klijentima u Italiji nalaze se poznati brendovi poput proizvođača luksuznih automobila Ferrari i osiguravajuće kuće Assicurazioni Generali.

Nedavno je AWS najavio značajno ulaganje od 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u španjolskoj regiji Aragon, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni plan iz 2021. godine koji je iznosio 2,5 milijarde eura.

I u Njemačkoj AWS planira uložiti 7,8 milijardi eura do 2040. godine. Tvrtka također gradi infrastrukturu za pružanje usluga u oblaku korisnicima iz telekomunikacijskog sektora, što zahtijeva značajne resurse. Nedavno je Telefonica Deutschland objavila planove za premještanje milijun korisnika na AWS-ov oblak, čime je postala prvi korisnik ove nove napredne tehnološke infrastrukture.

AWS je prošle godine najavio planove za pohranu podataka na poslužitelje unutar Europske unije kako bi osigurao zaštitu privatnosti podataka za vladine agencije i klijente u visoko reguliranim industrijama.

Analitičari i rukovoditelji primjećuju kako se mnoge velike korporacije ponovno okreću ulaganju u računalstvo u oblaku, potaknute rastućim interesom za umjetnu inteligenciju, što potiče oporavak tržišta infrastrukture u oblaku, koje vrijedi 270 milijardi dolara.

Osim AWS-a, Alphabet je 2020. godine sklopio značajan ugovor s najvećom talijanskom bankom, Intesa Sanpaolo, i uložio 1 milijardu eura kako bi uspostavio dvije cloud regije u Italiji. Microsoft je prošle godine otvorio svoju prvu regiju u oblaku u Italiji, u sklopu plana ulaganja vrijednog 1,5 milijardi dolara najavljenog 2020. godine.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram