Zatvori
Amazon logo 3D
Foto: Rubaitul Azad / Unsplash
PoslovniPuls
23/05/2024

Amazon transformira Europu: U španjolsku regiju planira uložiti rekordnih 15,7 mlrd. eura

Amazon Web Services (AWS), Amazonova podružnica za usluge računalstva u oblaku, objavila je u srijedu plan ulaganja od 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u španjolskoj regiji Aragon.

Ovaj novi investicijski plan zamjenjuje onaj prethodni iz 2021. godine, kada je Amazon najavio ulaganje od 2,5 milijardi eura u Španjolskoj.

Ulaganje će značajno doprinijeti lokalnom gospodarstvu, stvarajući prosječno 17.590 novih radnih mjesta godišnje, objavljeno je.

Vlada Aragona izjavila je kako će se ova sredstva rasporediti tijekom idućih deset godina, naglašavajući da regija već predstavlja ključni centar Amazonovih operacija u Španjolskoj. Dodali su kako je ovo najveće tehnološko ulaganje u Španjolskoj i južnoj Europi.

"Ovom odlukom Amazon Web Services postavlja Španjolsku na čelno mjesto u Europi u području tehnoloških inovacija i umjetne inteligencije", izjavio je španjolski ministar za digitalnu transformaciju, Jose Luis Escrivá.

Amazon je također naglasio kako će podatkovni centri u Španjolskoj biti potpuno napajani obnovljivom energijom.

Signal bliske suradnje dolazi i iz odluke njemačke podružnice španjolske telekomunikacijske kompanije Telefónica, koja je prebacila svoju mobilnu mrežu u Amazonov ‘oblak’ u sklopu testiranja kapaciteta tehnologije za upravljanje podatkovnim prometom i pozivima.

Do sada su telekomi u "oblak" prebacivali samo sporedne dijelove poslovanja, kao što je IT podrška. Međutim, veliki igrači u sektoru računalstva u oblaku, poput Amazona i Microsofta, žele se približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni potencijalnim prihodima od milijardi dolara, ali operateri su oprezni u procjeni cloud kapaciteta za puno upravljanje mobilnim mrežama.

Jezgra mobilne mreže sastoji se od podatkovnih centara sa serverima visokih performansi koji brzo usmjeravaju podatke i pozive. Prelazak na usluge u "oblaku" ima potencijal smanjiti troškove, povećati protok podataka i omogućiti brže popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Očekuje se kako će globalno tržište telekomunikacija u "oblaku" gotovo ušesterostručiti svoju vrijednost do kraja desetljeća na 108,7 milijardi dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram