Zatvori
Roboti u uredu - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
24/05/2024

Globalni nedostatak radne snage potaknut će daljnja ulaganja u umjetnu inteligenciju

Globalni nedostatak radne snage iznosit će oko 80 milijuna radnika do kraja 2030. godine i potaknut će rast dionica tehnoloških kompanija, navodi Tom Lee iz Fundstrata.

Lee je u srijedu u jednom videu izjavio kako očekuje da će tehnološki sektor porasti na 50% udjela u S&P 500 indeksu, s trenutnih oko 30%, piše Business Insider.

Lee je dao te komentare nakon što je Nvidia objavila fantastične kvartalne poslovne rezultate - što je dovelo do skoka njezinih dionica za 10%. Međutim, prema Leeju, to je tek početak priče o AI-u jer će AI pomoći u povećanju produktivnosti i rješavanju problema nadolazećeg nedostatka radne snage.

"Radna snaga raste sporije od ukupne svjetske populacije i do kraja desetljeća taj će jaz iznositi oko 80 milijuna radnika. Dakle, ako ne dođe do booma produktivnosti, a upravo to AI obećava, bit će mnogo pritiska na kompanije da budu inovantne. To znači da ćete vidjeti prijelaz s godišnje potrošnje na plaće na potrošnju na silicij," rekao je Lee.

Lee procjenjuje kako će kompanije trošiti oko 3,2 bilijuna dolara godišnje na AI tehnologiju kako bi se suočile s rastućim nedostatkom radne snage.

Nvidia, koja se približava godišnjem prihodu od oko 100 milijardi dolara, imat će velike koristi od te potrošnje, rekao je Lee.

Lee podsjeća kako ovo čemu danas svjedočimo nije prvi put da je globalni nedostatak radne snage doveo do paraboličnog rasta dionica tehnoloških kompanija.

"Između 1948. i 1967. godine postojao je globalni nedostatak radne snage i dionice tehnoloških kompanija su parabolično rasle. Između 1991. i 1999. godine također je postojao globalni nedostatak radne snage i dionice tehnoloških kompanija su parabolično rasle, i to je ono što se događa i danas", rekao je Lee, prenosi Business Insider.

A priča o novom "dot-com" balonu nisu nove.

"Zapamtite, Nvidia prodaje čipove po 100.000 dolara jer su rijetki, nitko drugi ih zapravo ne prodaje. Nasuprot tome, Cisco je prodavao internet routere za 100 dolara tijekom internet booma, a ipak je kompanija dosegla omjer cijene i zarade od 100. Mislim da omjer cijene i zarade od 30 za NVIDIA-u izgleda prilično privlačno i zato mislimo da je ovo tek početak," rekao je Lee.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram