Zatvori
NVIDIA
Foto: BoliviaInteligente / Unsplash
PoslovniPuls
23/05/2024

NVIDIA je nazaustavljiva: Cijena dionice veća od 1.000 dolara

Nvidia je u srijedu izvijestila o financijskim rezultatima za prvi kvartal ove godine koji su premašili očekivanja u pogledu prodaje i zarade, te je izdala optimističnu prognozu za tekuće tromjesečje. Također, tvrtka je najavila podjelu svojih dionica u omjeru 10:1.

Nvidijini rezultati postali su ključni pokazatelj za investitore u procjeni snage rasta tržišta umjetne inteligencije koje je doživjelo eksplozivan rast posljednjih mjeseci. Snažni rezultati sugeriraju da je potražnja za AI čipovima koje Nvidia proizvodi i dalje iznimno visoka.

Nakon objave rezultata cijena dionice Nvidia-e je premašila prag od 1.000 američkih dolara.

U prvom kvartalu, Nvidia bilježi rast prodaje od čak 262 posto.

Tvrtka je izvijestila o neto dobiti za ovo tromjesečje u iznosu od 14,88 milijardi dolara, odnosno 5,98 dolara po dionici, u usporedbi s 2,04 milijarde dolara, ili 82 centa, u istom razdoblju prošle godine.

Tijekom protekle godine, Nvidijina prodaja je značajno porasla jer su kompanije poput Googlea, Microsofta, Mete, Amazona i OpenAI-ja kupile milijarde dolara vrijedne Nvidijine GPU-ove, napredne i skupe čipove neophodne za razvoj i implementaciju aplikacija umjetne inteligencije.

Najvažniji dio poslovanja kompanije su podatkovni centri, što uključuje AI čipove i brojne dodatne komponente potrebne za upravljanje velikim AI poslužiteljima.

Nvidia je izvijestila kako je prihod od podatkovnih centara porastao za 427% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, dosegnuvši 22,6 milijardi dolara. Financijska direktorica Nvidije, Colette Kress, izjavila je kako je taj rast rezultat isporuka grafičkih procesora "Hopper", uključujući H100 GPU.

Nekoć Nvidijin glavni sektor - prodaja grafičkih rješenja za računalne igre - sada bilježi rast od 18 posto i iznosi 2,64 mlrd. dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram