Zatvori
Bitcoin
Foto: Sketchepedia / Freepik
PoslovniPuls
20/05/2024

Kripto startupi ponovno privlače pozornost velikih ulagača

Fondovi rizičnog kapitala u kripto startupe uložili su 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024. godine, pokazuju podaci PitchBook-a. Iako napredak u odnosu na prošlu godinu, istovremeno to je značajan pad u odnosu na 2022. godinu, kada je isti tehnološki sektor privukao investicije od rekordnih 11,1 mlrd. dolara.

"Kriptoindustrija je još uvijek u početnoj fazi razvoja i postoji ogroman potencijal za daljnji rast i inovacije," izjavio je viši analitičar PitchBooka, Robert Le.

"Dakle, osim u slučaju značajnih tržišnih korekcija, očekujemo kontinuirani rast volumena i tempa ulaganja tijekom ove godine," dodao je.

Niske kamatne stope i visok apetit za rizikom pogurali su kripto industriju prema rekordnim ulaganjima, međutim, serija bankrota velikih kripto kompanija u 2022. godini uplašila je investitore i dovela do dramatičnog pada vrijednosti bitcoina.

Investitori koji su uložili u američku burzu FTX morali su otpisati svoja ulaganja, dok su milijuni korisnika ostali bez sredstava jer su brojne kripto platforme obustavile isplate.

U protekloj godini, neki su investitori ponovno stekli povjerenje u kriptovalute, potpomognuti odlukama američkih regulatora početkom 2024. godine, koji su odobrili fondove kojima se trguje na burzi (ETF) i koji prate cijenu bitcoina.

Bitcoin je u ožujku ove godine dosegnuo rekordnu vrijednost od 73.803 dolara, a ovih dana njegova cijena oscilira oko razine od 67.000 američkih dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram