Zatvori
Google logo
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
05/04/2024

Google navodno priprema teren za preuzimanje HubSpot-a

Googleova matična tvrtka Alphabet razmatra mogućnosti podnošenja ponude za preuzimanje online marketinškog diva HubSpot, doznaje Reuters.

Ako Alphabet zaista krene u preuzimanje HubSpot-a to bi bio rijedak primjer velike tehnološke tvrtke koja pokušava izvesti mega transakciju usred pojačanog regulatornog nadzora sektora pod administracijom američkog predsjednika Joea Bidena.

Potencijalna akvizicija bila bi najveća u povijesti Alphabeta i omogućila bi mu da iskoristi dio gotovinskih zaliha, koje su dosegnule iznos od 110,9 milijardi dolara.

Alphabet je nedavno razgovarao s investicijskim bankarima Morgan Stanleyja o mogućoj ponudi za HubSpot, rekli su Reutersovi izvori. Razmatrali su koliku ponudu trebaju dati i hoće li antimonopolski regulatori odobrili takvo spajanje.

"HubSpot ne komentira glasine ili spekulacije. Nastavljamo se fokusirati na izgradnju odličnog poslovanja i pružanje usluga našim klijentima", rekao je glasnogovornik HubSpot-a.

Dionice HubSpot-a porasle su 11% na 693 dolara u četvrtak. Dionice Alphabeta pale su za 1% na 153,34 dolara.

HubSpot, koji je izlistan na burzi od 2014. godine, generirao je 2,2 milijarde dolara prihoda u 2023. godini i zabilježio neto gubitak od 176,3 milijuna dolara. Unatoč tom gubitku, investitori su uzbuđeni zbog izgleda za rast, što je dovelo do rasta cijene dionica za 50% u proteklih 12 mjeseci.

Spajanje s HubSpot-om zasigurno bi proširilo Googleovu ponudu na rastućem tržištu softvera za upravljanje odnosima s kupcima (CRM), što bi privuklo i širi krug poslovnih korisnika koji troše na marketing i oglašavanje.

Također bi bio poticaj za poslovnu djelatnost Googleovog računalstva u oblaku (cloud computing), koja nastoji smanjiti konkurentsku razliku s Microsoftom i Amazon-om.

CEO Alphabeta Sundar Pichai traži načine za poticanje rasta nakon što je tvrtka u siječnju objavila kako su prihodi od oglašavanja u četvrtom tromjesečju bili ispod očekivanja. Googleov core business - pretraživanje i YouTube suočavaju se s povećanom konkurencijom za proračune oglašavanja od drugih online platformi, uključujući Facebook, Instagram, TikTok i Amazon.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram