Zatvori
Waymo samovozeći automobil
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
03/04/2024

New York dozvolit će testiranje autonomnih vozila na svojim ulicama

Grad New York trenutno prihvaća prijave tvrtki koje proizvode autonomna vozila i žele ih testirati na gradskim ulicama, objavljeno je.

"Ova tehnologija dolazi, bez obzira na to sviđa li nam se ili ne, pa ćemo se pobrinuti da to napravimo kako treba", napisao je gradonačelnik Eric Adams u izjavi.

Prema saveznom zakonu, obučeni sigurnosni vozač i dalje će morati biti prisutan za upravljačem autonomnih vozila u svakom trenutku. Njujorški Odjel za promet (DOT) objavio je kako će zahtijevati od tvrtki koje žele voziti autonomna vozila po gradskim ulicama redovite sastanke s dužnosnicima DOT-a, kao i dijeljenje podataka i podnošenje planova sigurnosti. Prijavitelji će također biti obvezni koordinirati se s policijskim i vatrogasnim odjelima o načinu na koji njihova autonomna vozila komuniciraju s hitnim vozilima, prenosi Gothamist.

Međutim, visoki dužnosnik sindikata za radnike u prometu SAD-a upozorava gradske dužnosnike da bi autonomna vozila na ulicama New York Cityja mogla donijeti kaos.

"To je potpuno ludilo. Pješaci prelaze ulice u Manhattanu kao nigdje drugdje u zemlji", rekao je John Samuelsen, međunarodni predsjednik sindikata Transport Workers Union. "Oni rade što god žele, kad god žele. Ta vozila nisu pripremljena nositi se s takvom interakcijom s pješacima."

Samuelsen podsjeća na loše iskustvo s automatiziranim vozilima u u San Franciscu, gdje vozila tvrtke Waymo, podružnice Googleove matične tvrtke Alphabet, trenutačno djeluju.

"Samovozeći automobili blokirali su odgovor policijskih snaga na mjestu zločina, blokirali su intervenciju hitnih službi kod građana San Francisca koji imaju srčane udare", rekao je Samuelsen. "Isto će se dogoditi i u New Yorku, a možda i gore."

"Waymo već dugo ima odnos s New Yorkom, gdje smo prethodno ručno vozili i testirali za zimske uvjete", napisala je Michelle Peacock, globalna direktorica javnih politika tvrtke Waymo. "Pohvaljujemo ovaj važan korak, kao i kontinuirano opredjeljenje grada za poticanje inovacija i donošenje poboljšanja u prijevozu za stanovnike New Yorka."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram