Zatvori
Zvjezdana vrata - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
01/04/2024

Microsoft i OpenAI rade na superračunalu intrigantnog naziva "Stargate"

Microsoft i OpenAI rade na projektu podatkovnog centra koji bi mogao koštati čak 100 milijardi dolara i biti dom za AI superračunalo naziva "Stargate", a koje će biti u upotrebi od 2028. godine, doznaje The Information.

Dalje se navodi kako će Microsoft vjerojatno financirati projekt, koji se očekuje da će biti 100 puta skuplji od nekih od danas najvećih podatkovnih centara.

"Stargate" bi mogao biti najveće superračunalo u seriji koju Microsoft i OpenAI planiraju izgraditi tijekom sljedećih šest godina, navodi se.

Altman i Microsoft rasporedili su superračunala u pet faza, pri čemu je "Stargate" posljednji u nizu. Prema pisanju The Informationa, Microsoft radi na manjem superračualu za OpenAI koji će biti lansiran oko 2026. godine.

Microsoft i OpenAI nalaze se usred treće faze ovog plana, pri čemu značajan dio troškova za sljedeće dvije faze uključuje nabavu potrebnih AI čipova.

Čipovi za umjetnu inteligenciju često se prodaju po visokim cijenama. CEO tvrtke Nvidia Jensen Huang rekao je CNBC-u početkom ožujka kako će Nvidijin najnoviji čip za umjetnu inteligenciju "Blackwell" B200 koštati između 30.000 i 40.000 dolara.

Iako Microsoft planira dizajnirati vlastite računalne čipove kako bi smanjio ovisnost o Nvidiji, ovaj projekt bit će dizajniran za rad s čipovima različitih dobavljača.

"Uvijek planiramo sljedeću generaciju inovacija infrastrukture potrebne za nastavak guranja granica mogućnosti umjetne inteligencije," rekao je glasnogovornik Microsofta u izjavi za Reuters.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram