Zatvori
Steampunk umjetna inteligencija - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
28/03/2024

Amazon dovršio 4 milijarde dolara teško ulaganje u umjetnu inteligenciju

Amazon je dovršio svoje 4 milijarde dolara vrijedno ulaganje u AI kompaniju Anthropic, a iza koje stoje bivši zaposlenici OpenAI-a. Podsjetimo, najveća svjetska internetska trgovina prošle je godine u Anthropic uložila 1,25 mlrd. dolara, a ovih dana i preostalih 2,75 mlrd. dolara.

"Imamo uhodanu suradnju s Anthropicom, zajedno pomažemo organizacijama svih veličina diljem svijeta da implementiraju napredne generativne aplikacije umjetne inteligencije", rekao je dr. Swami Sivasubramanian, potpredsjednik Data and AI u Amazon Web Services (AWS).

Tijekom protekle godine, Anthropic je osigurao kapital od 7,3 mlrd. dolara za daljnji razvoj svojih modela umjetne inteligencije koji izravno konkuriraju ChatGPT-u tvrtke OpenAI. Jedan od ulagača u Anthropic je i Google.

Vijest o ulaganju Amazona dolazi tjednima nakon što je Anthropic predstavio Claude 3, svoj najnoviji paket AI modela koje tvrdi da su najbrži i najmoćniji do sada. Tvrtka je izjavila da je najmoćniji od svojih novih modela nadmašio GPT-4 OpenAI-a i Googleov Gemini Ultra na testovima industrijskih standarda, kao što su znanje na preddiplomskoj razini, razmišljanje na diplomskoj razini i osnovna matematika.

"Generativna umjetna inteligencija predstavlja najveću najtransformacijsku tehnologiju našeg vremena, i vjerujemo da će naša strateška suradnja s Anthropicom dodatno poboljšati iskustva naših korisnika, te s nestrpljenjem iščekujemo što slijedi," izjavio je Sivasubramanian.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram