Zatvori
OpenAI u Abu Dhabiju - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/03/2024

Abu Dhabi želi pridobiti novi AI pothvat Sama Altmana

Investicijska tvrtka za umjetnu inteligenciju MGX, iza koje stoji emirat Abu Dhabija, u ranoj je fazi razgovora o ulaganju u tvrtku OpenAI, odnosno planiranu proizvodnju vlastitog računalnog čipa, navodi Financial Times (FT).

Prema FT-u, tvrtke razmatraju stvaranje strukture koja će Abu Dhabiju omogućiti središnje mjesto u ovoj investiciji s globalnim partnerima diljem svijeta.

MGX, tvrtka za ulaganje u umjetnu inteligenciju - osnovana u partnerstvu s državnim ulagačkim fondom Mubadala i tvrtkom za umjetnu inteligenciju G42 kao, lansirana je ranije ovog tjedna.

Prema pisanju Financial Timesa, izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, ima za cilj pokrenuti potpuno novi biznis s proizvodnjom poluvodiča, a sve kako bi smanjio ovisnost o Nvidiji koja trenutno ima gotovo monopolističku ulogu na tržištu specijaliziranih AI čipova.

Također, Financial Times spominje da je ministar umjetne inteligencije UAE-a, Omar Sultan Al Olama, izjavio kako je i izvršni direktor Tesle, Elon Musk, koji je osnovao tvrtku xAI koja gradi modele umjetne inteligencije u nastojanju da konkurira OpenAI-u, također zainteresiran za suradnju s Emiratima.

"Mislim da Musk nije daleko od toga da radi nešto ovdje. Ekonomija će diktirati što će on i drugi raditi", rekao je Olama.

Ranije ove godine, Altman je posjetio Južnu Koreju kako bi razgovarao o načinima uspostavljanja globalne mreže za proizvodnju čipova za umjetnu inteligenciju s ključnim proizvođačima čipova iz te azijske zemlje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram