Zatvori
Sam Altman
Foto: Village Global / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
29/02/2024

Američki SEC istražuje onu dramu oko otpuštanja Sama Altmana iz OpenAI-a

Američka Komisija za burzu i vrijednosnice (SEC) istražuje jesu li investitori u OpenAI bili zavarani tijekom prošlogodišnje drame u vodstvu kompanije koja je rezultirala (privremenim) otpuštanjem Sama Altmana, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore upoznate s istragom.

Američki regulator proučava internu komunikaciju između izvršnog direktora Sama Altmana u vezi s njegovim smjenjivanjem s upravljačke funkcije u studenom prošle godine, navodi WSJ. SEC je u prosincu poslao sudski nalog tvrtki i zatražio od visokih dužnosnika OpenAI-a da dostave internu dokumentaciju.

Kako bi povratio svoj posao, Altman je pristao na internu istragu, među ostalim uvjetima. Nagla priroda njegovog otpuštanja i izjava uprave da Altman nije bio "dosljedno iskren u svojoj komunikaciji" stvorili su očekivanja da će se pojaviti "smoking gun" tj. neoborivi dokaz za opravdanost njegovog otpuštanja iz kompanije koju je suosnovao.

Međutim, ništa slično se nije pojavilo, iako su u međuvremenu isplivale trzavice unutar OpenAI-a zbog najavljenog prikupljanja ulaganja za pokretanje proizvodnje AI čipova, uključujući traženje financiranja na Bliskom istoku, te spor s bivšom članicom odbora Helen Toner oko istraživačkog rada koji je napisala, a bio je kritičan prema tvrtki.

ChatGPT iz OpenAI-a potaknuo je utrku za novi dostignućima u polju strojnog učenja (ML) i umjetne inteligencije u svim industrijama, a što je dovelo i do Microsoftovog ulaganja u OpenAI od 10 mlrd. dolara.

"Unatoč tome što je istraga u tijeku, odbor će nastaviti poduzimati korake za jačanje korporativnog upravljanja OpenAI-a, izgradnju kvalificiranog i raznolikog upravnog odbora izuzetnih pojedinaca i nadzirati važnu misiju OpenAI-a da se umjetna opća inteligencija koristi na dobrobit čitavog čovječanstva", rekao je Bret Taylor, predsjednik odbora OpenAI-a, u prosincu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram