Zatvori
Europa digital - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
06/02/2024

Infobip i HashNET sudjeluju u strateškoj europskoj digitalnoj infrastrukturnoj investiciji

Europski projekt Cloud IPCEI predstavlja središnji projekt industrijske i digitalne politike za Europu, a koordiniraju ga Njemačka i Francuska. Cilj projekta je izgraditi sljedeću generaciju suverene digitalne cloud infrastrukture u skladu s europskim vrijednostima.

Visokoučinkovita i sposobna za rad u stvarnom vremenu digitalna infrastruktura trebala bi rezultirati uspostavom energetski učinkovitih, automatiziranih i povezanih usluga koje trenutno nisu moguće, ali će postati dostupne kako pružatelji i korisnici budu mogli povezivati i zajednički koristiti svoje računalne kapacitete i rješenja na standardiziran način.

Ministar gospodarstva i akcije za klimu Robert Habeck izjavio je: "Odobrenje Europske komisije znači da sljedeći veliki europski projekt za digitalnu tranziciju naše industrije sada može brzo krenuti. Cloud IPCEI ključni je projekt i donijet će odlučujući doprinos osiguravanju digitalne i tehnološke suverenosti Europe te jačanju konkurentnosti europske industrije, primjerice u korištenju Industrije 4.0 i autonomne vožnje."

Zamjenik ministra za digitalnu tranziciju i telekomunikacije Jean-Noël Barrot dodao je: "Ovaj projekt je ključan jer otvara put europskom vodstvu u području digitalne infrastrukture. Naše tvrtke, akademska zajednica i laboratoriji surađivat će na razvoju novih tehnologija koje će služiti interesima cijelog europskog digitalnog sektora i svih sektora gospodarstva. Kroz ovu inicijativu podržat ćemo nastanak tehnoloških prvaka u sektoru usluga "u oblaku" i time stvoriti novu vrijednost za cijelu Europsku uniju."

Projekt težak 5 milijardi eura zajedno su pripremile dvanaest članica Europske unije: Belgija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Slovenija i Španjolska. U projektu sudjeluje više od 120 organizacija, uključujući mnoge male i srednje poduzetnike (MSP-ovi) i istraživačke institute.

U projektu s hrvatske strane sudjeluje Infobip, a sa slovenske HashNET Slovenija, koji posluje i u Hrvatskoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram