Zatvori
Bitcoin u padu - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
23/01/2024

Opet se crveni - što se to zapravo događa s Bitcoinom?

Cijena Bitcoina je pala na sedmotjedni minimum ovaj tjedan, zadržavajući se ispod cjenovne razine od 40,000 dolara prvi put od premijernog lansiranja 11 ETF fondova za Bitcoina.

Bitcoinom se trenutno trguje uz cijenu koja varira između 39.900 i 40.000 dolara, piše Reuters. Kratkoročni uzlet Bitocina početkom prosinca, čini se kako se brzo ispuhao.

Bitcoin je ojačao rastom uzbuđenja zbog predstojećeg odobrenja burzovno-trgovinskih fondova (ETF-ova) s bitcoinom od strane američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), otvarajući put kriptovaluti prema mnoštvu novih ulagača. Bitcoin je zabilježio rast od oko 70% od kolovoza ove godine, kada je savezni sud prisilio SEC da ponovno razmotri svoju odluku o odbijanju zahtjeva za bitcoin ETF tvrtke Grayscale Investments.

Neki analitičari sada kažu kako su ulagači odlučili povući dobit koju su stekli u zadnjih par mjeseci rasta vrijednosti najpopularnije kriptovalute.

Reuters napominje kako Bitcoin ima problem u usporedbi s tradicionalnim dionicama nakon što je referentni indeks S&P 500 dostigao nove rekorde u ponedjeljak, potaknut prije svega tehnološkim dionicama.

"Izgleda kao da se investitori trenutačno voze niz pokretnu stepenicu prema dolje dok tradicionalni financijski pokazatelji uživaju u lakšoj vožnji do rekordnih visina", rekao je Antoni Trenchev, suosnivač kripto tvrtje Nexo.

Napomenuo je da su prethodni važni događaji u kripto svijetu, uključujući inicijalno javno predstavljanje kripto mjenjačnice Coinbase i lansiranje bitcoin futuresa, praćeni sličnim padovima cijena.

Trenchev je u razgovoru za Reuters dodao kako je Bitcoin pod pritiskom izlazaka iz "starog" bitcoin fonda tvrtke Grayscale Investments, koji je pretvoren u ETF nakon što je SEC odobrio druge bitcoin ETF proizvode ranije ovog mjeseca.

CoinDesk je izvijestio u ponedjeljak da je FTX, koji je ušao u stečaj 2022. godine, prodao 22 milijuna dionica vrijednih gotovo milijardu dolara u Greyscaleovom ETF-u.

"Burzovno-trgovinski fondovi s bitcoinom su u opasnosti da se pridruže … kripto dvorani zloglasnosti", rekao je Trenchev.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram