Zatvori
Čovjek drži bitcoin - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
11/01/2024

Povijesni dan za kriptovalute: Američki SEC odobrio ETF spot fondove

Američka komisija za burze i vrijednosnice (SEC) dobrila je kasno u srijedu prve burzovno kotirane fondove (ETF) za Bitcoin, objavio je Reuters.

SEC je u ovom krugu odobrio poslovanje za 11 ETF spot fondova, među kojima su i oni od BlackRocka, Ark Investments/21Shares, Fidelityja, Invesca i VanEcka, objavljeno je na njihovoj web stranici.

Ovi financijski proizvodi, koji se pokušavaju pokrenuti već deset godina, predstavljaju revoluciju za Bitcoin nudeći institucionalnim i malim ulagačima ulaganje u najveću kriptovalutu, bez direktnog posjedovanja iste.

Analitičari Standard Chartered banke ovog su tjedna izjavili da bi ETF-ovi mogli privući 50 do 100 milijardi dolara ulaganja ove godine, potencijalno gurajući cijenu bitcoina do 100 000 dolara. Drugi analitičari tvrde da će priljevi biti bliži 55 milijardi dolara tijekom pet godina.

"Ovo je ogroman korak za institucionalizaciju Bitcoina kao sredstva ulaganja", izjavio je Andrew Bond, izvršni direktor i glavni analitičar za financijsku tehnologiju u Rosenblatt Securitiesu. "Odobrenje ETF-ova dodatno će legitimizirati Bitcoin."

Najpopularnija svjetska kriptovaluta zabilježila je rast od 70 posto u proteklih nekoliko mjeseci, iščekivajući zeleno svjetlo za prve ETF fondova za kriptovalute.

"Ovo nismo dosad vidjeli, pa ćemo vidjeti kako će to funkcionirati. Nikada nisam bio u situaciji gdje je lansirano 10 istih ETF-ova istog dana, pa je ovo novo iskustvo", izjavio je Steven McClurg, glavni investicijski direktor u Valkyrieu, čiji je ETF među onima koji su odobreni u srijedu.

Zeleno svjetlo označava preokret za SEC, koji je deset godina odbijao ETF-ove Bitcoina zbog strahova da su podložni manipulaciji. Predsjednik SEC-a Gensler također je snažan skeptik prema kriptovalutama.

Međutim, neki kažu kako će ETF-ovi u Bitcoinu otvoriti put drugim inovativnim kriptoproizvodima. Jedan od kripto-oprimista je i Jim Angel, profesor na McDonough School of Business na Georgetownu.

"Kada je branu probijena, bit će zaista teško SEC-u nastaviti s pristupom 'samo reci ne kriptu'", rekao je Angel, prenosi Reuters.

Nade da će SEC napokon odobriti ETF-ove bitcoina porasle su prošle godine nakon što je Federalni apelacijski sud presudio da je SEC pogriješio odbivši zahtjev tvrtke Grayscale Investments za pretvaranje postojećeg Grayscale Bitcoin Trust-a (GBTC) u ETF. Ta presuda natjerala je agenciju da ponovno razmotri svoj stav.

U izjavi, prvi čovjek SEC-a, Gary Gensler, rekao je, s obzirom na presudu apelacijskog suda, odobravanje ETF-a u Bitconu "najodrživiji put naprijed", ali je dodao da agencija ne podržava Bitcoin, koji je rizičan i volatilan.

Douglas Yones, šef proizvoda s burzovno kotiranim fondovima na njujorškoj burzi, gdje će neki fondovi biti izlistani, rekao je kako je odobrenje "važan "korak" za industriju ETF-ova.

Cynthia Lo Bessette, voditeljica upravljanja digitalnim imovinama u Fidelityju, rekla je da bi svježe odobreni ETF-ovi trebali pružiti "veći izbor za investitore koji žele sudjelovati" u ulaganju u kriptovalute, a bez posjedovanja istih.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram