Zatvori
Starlink internet na mobitelu - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
04/01/2024

SpaceX-ov satelitski internet uskoro dostupan i na mobitelima

SpaceX je lansirao prvu grupu Starlink satelita sposobnih izravno se povezati s mobilnim telefonima.

Tvrtka je lansirala šest Starlink satelita s ovom sposobnošću na raketi Falcon 9 kasno sinoć. SpaceX je prošlog mjeseca dobio odobrenje američkih regulatora za testiranje satelita u suradnji s američkim T-Mobileom. SpaceX ima niz drugih partnerstava s lokalnim telekomunikacijskim tvrtkama u Australiji, Kanadi i Japanu.

SpaceX je izjavio kako će testiranje uključivati 840 satelita koji će prenositi 4G povezivost na oko 2.000 pametnih telefona. Sateliti će djelovati kao "mobilne telefonski tornjevi u svemiru", stoji u opisu na web stranici Starlinka.

Usluga SMS poruka postati će dostupna još tijekom ove godine, dok će usluge razgovora i mobilnih podataka biti dostupne 2025. godine.

Unatoč izjavama izvršnog direktora SpaceX-a Elona Muska da će usluga "omogućiti povezivost mobilnih telefona bilo gdje na Zemlji", dodao je nekoliko realnih napomena: "Iako je ovo sjajno rješenje za lokacije bez mobilne povezivosti, nije značajno konkurentno postojećim zemaljskim mobilnim mrežama."

No, unatoč tim ograničenjima, nesumnjivo već je krenula utrka među tvrtkama koje žele osvojiti udio na tržištu izravne povezanosti s mobilnim telefonima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram