Zatvori
New York Times zgrada
Foto: Jakayla Toney / Unsplash
PoslovniPuls
28/12/2023

The New York Times tuži OpenAI i Microsoft

U tužbi koja je podnesena na Federalnom okružnom sudu una Manhattanu, tvrdi se kako je OpenAI nedozvoljeno koristio milijune članka NYT-a za treniranje svojih AI modela, uključujući popularni ChatGPT, ali i Microsoft Copilot.

New York Times od OpenAI-a i Microsofta zahtijeva "uništavanje" modela i podataka za treniranje koji sadrže sporni materijal, te ih smatra odgovornim za "milijarde dolara u zakonskim i stvarnim štetama" povezanim s "neovlaštenim kopiranjem i korištenjem jedinstveno vrijednih djela The New York Timesa".

"Ukoliko The Times i druge novinske organizacije ne mogu proizvesti i zaštititi svoje neovisno novinarstvo, nastat će vakuum koji nijedno računalo ili umjetna inteligencija ne mogu ispuniti", navodi se u tužbi NYT-a. "To bi značilo manje novinarstva i ogroman trošak za cijelo društvo."

"Poštujemo prava kreatora sadržaja i vlasnika istog te smo predani suradnji s njima kako bismo osigurali da imaju koristi od tehnologije umjetne inteligencije i novih modela prihoda. Naši dosadašnji razgovori s The New York Timesom bili su produktivni i konstruktivni, stoga smo iznenađeni i razočarani ovim razvojem. Nadamo se da ćemo pronaći međusobno koristan način suradnje, kao što to radimo s mnogim drugim izdavačima", poručili su iz OpenAI-a.

Tužba NYT-a posljednja je u nizu tužbi protiv velikih tehnoloških kompanija koje razvijaju AI modele.

Glumica Sarah Silverman u srpnju je tužila Meta-u i OpenAI da su "unijeli" Silvermanin memoar kako bi trenirali svoje AI modele. U zasebnoj tužbi tisuće romanopisaca, uključujući Jonathana Franzena i Johna Grishama, tvrde kako je OpenAI koristio njihova djela za treniranje AI modela.

A umjesto da se bore protiv AI kompanija, neki su novinski brendovi odlučili ići drugim putem. Tako je Associated press postigao dogovor o licenciranju sadržaja OpenAI-u, a slično je nedavno učinio i njemački izdavački div Axel Springer (Politico i BusinessInsider).

U svojoj tužbi The New York Times tvrdi da je pokušao postići licencni dogovor s Microsoftom i OpenAI-jem u travnju, ali da pregovori nisu bili plodonosni.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram