Zatvori
Figma softver
Foto: Olaf Val / Unsplash
PoslovniPuls
19/12/2023

Adobe odustao od 20 mlrd. dolara teškog preuzimanja Figme

Nakon rastućeg pritiska tržišnih regulatora u Velikoj Britaniji i EU, Adobe i Figma su u ponedjeljak objavili kako povlače svoj sporazum o spajanju, težak 20 milijardi dolara.

Kao rezultat odustajanja, Adobe će morati platiti Figmi naknadu za odustajanje od posla - i to u iznosu od 1 milijardu dolara u gotovini.

"Adobe i Figma snažno se ne slažu s nedavnim regulatornim zaključcima, ali vjerujemo kako je u našem zajedničkom interesu nastaviti dalje neovisno", izjavio je predsjednik i izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen. "Iako su Adobe i Figma dijelili viziju zajedničkog oblikovanja budućnosti kreativnosti i produktivnosti, i dalje smo dobro pozicionirani da kapitaliziramo našu masivnu tržišnu priliku i misiju mijenjanja svijeta putem personaliziranih digitalnih iskustava."

Regulatori su se protivili preuzimanja zbog monopola Adobea na tržištu dizajnerskog softvera. Preuzimanjem Figme, brzo rastuće platforme za dizajn proizvoda koja je sada popularnija od Adobeovog konkurentskog XD-a, regulatori su bili zabrinuti kako bi Adobe mogao zaustaviti inovacije koje bi se mogle dogoditi ako bi Figma ostala samostalna kompanija.

U pismu od 14. prosinca, Adobe je odbio predložene mjere koje je sugeriralo regulatorno britansko tijelo Competition and Markets Authority (CMA) kako bi odobrila spajanje nakon temeljitog istraživanja antimonopolskih praksi. CMA je tražio da Adobe proda dio svoje imovine, izvorni kod i inženjere kako bi "obnovio uvjete natjecanja".

Isto tako, Europska komisija je analizirala sporazum, a Bloomberg je izvijestio u veljači 2023. da američki DOJ priprema slična istraživanja. Nakon objave Adobea, Europska komisija je objavila kako odustaje od svoje antimonopolske istrage o spajanju.

"Ovo nije ishod kojem smo se nadali", izjavio je izvršni direktor Figma Dylan Field. "No, unatoč tisućama sati provedenih s regulatorima diljem svijeta objašnjavajući razlike između naših poslovanja, naših proizvoda i tržišta koje služimo, više ne vidimo put prema regulatornom odobrenju sporazuma."

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram