Zatvori
X platforma
Foto: Kelly Sikkema / Unsplash
PoslovniPuls
13/12/2023

Muskov X ove godine očekuje prihode od oglašavanja u visini od 2,5 mlrd. dolara

Muskova platforma X, nekada poznata kao Twitter, prema pisanju Bloomberga, ove godine očekuje prihode od oglašavanja u visini od 2,5 mlrd. dolara, što je značajan pad u odnosu na prethodne godine.

X je ostvario malo više od 600 milijuna dolara prihoda od oglašavanja u svakom od prvih tri kvartala ove godine i očekuje slične rezultate u trenutnom razdoblju, prema osobi upućenoj u brojke. To je znatno manje u usporedbi s preko milijardu dolara po kvartalu u 2022. godini.

Oglašavanje trenutačno čini između 70% i 75% ukupnih prihoda X-a. To bi impliciralo ukupne prihode u 2023. od otprilike 3,4 milijarde dolara, uključujući prihode od pretplata i ugovora o licenciranju podataka.

Neslužbeni podaci o prodaji naglašavaju nezadovoljstvo oglašivača s načinom na koji X postupa s moderacijom sadržaja pod vlasništvom Muska, a mnogi tvrde da platforma potiče antisemitske i druge ekstremne stavove.

"Ovo predstavlja nepotpun pogled na naše poslovanje, budući da izvori na koje se oslanjate za informacije ne pružaju točne i sveobuhvatne pojedinosti", rekao je Joe Benarroch, šef poslovnih operacija za X. Tvrtka je prestala izvještavati o javnim financijskim podacima nakon što je Musk preuzeo kontrolu u listopadu 2022. Benarroch opisuje X kao "razvijajući novi globalni posao s više izvora prihoda. Nismo više Twitter i ne mjerimo se starim Twitter metrikama - kako u prihodima, tako i u korisničkim metrikama."

X se povijesno oslanjao na oglašavanje za većinu svojih prihoda, ali taj posao opada od Muskovog preuzimanja. Musk je potvrdio značajan pad prodaje. U ožujku je tako javno rekao da su prihodi od oglasa "otprilike 50% manji". U rujnu je Musk također potvrdio da su prihodi od oglašavanja u Sjedinjenim Američkim Državama manji za 60%. Pad pripisuje aktivistima koji potiču oglašivače da obustave trošenje na usluzi.

Tvrtka također zarađuje od svoje pretplatničke usluge, X Premium, i od ugovora o licenciranju podataka. Procjenjuje se kako X ima prihod od pretplate manje od 120 milijuna dolara godišnje. Prije dvije godine., X (tada Twitter) generirao je 572 milijuna dolara prihoda od ugovora o licenciranju podataka.

X nije bio profitabilan kad ga je Musk preuzeo, ali tvrtka je izvijestila o više od 5 milijardi dolara prihoda godinu dana prije nego što ju je Musk stekao. Početkom 2021., izvršni direktori Twittera predvođeni tadašnjim izvršnim direktorom Jackom Dorseyem postavili su javni cilj da dosegnu prihode od 7,5 milijardi dolara do kraja 2023. godine.

Musk je prethodno rekao zaposlenicima i investitorima kako je cilj kompanije da prihodi od pretplate čine polovicu ukupnog poslovanja tvrtke, ali čini se kako trenutno imaju tek malo više od milijun pretplatnika.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram