Zatvori
Infobip zgrada
Foto: Infobip
PoslovniPuls
06/12/2023

Infobip sudjeluje u 1,2 mlrd. eura teškom EU programu stvaranja "cloud" infrastrukture

Europska komisija odobrila je impresivnih 1,2 milijarde eura državne potpore skupini zemalja kako bi potaknula inovativne projekte razvoja infrastrukture za računarstvo u oblaku. Ova potpora ima široki spektar "neizravnih partnera", među kojima se nalazi i hrvatski Infobip.

Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska i Španjolska udružile su snage u podršci 19 "visoko inovativnih" projekata od "zajedničkog europskog interesa". Ova financijska injekcija trebala bi "otključati" dodatnih 1,4 milijarde eura privatnih ulaganja, prema informacijama koje je iznijela Europska komisija.

Realizacija projekata povjerena je odabranim kompanijama, među kojima se ističu lideri poput francuskog Atosa i Orangea, njemačkih divova SAP-a, Deutsche Telekoma i Siemensa, te talijanskih Fincantierija i Telecom Italije. Tu su i mađarski 41G i španjolska Telefonica Espana.

Ključni cilj projekta je razvoj otvorenog koda koji će omogućiti distribuciju računalnih resursa na lokalnoj razini, stvarajući uvjete za brze usluge i smanjenje potrebe za prijenosom velikih količina podataka na centralizirane servere u oblaku.

Osim softvera, planira se i razvoj kapaciteta za obradu podataka, uz alate za njihovo dijeljenje, što će podržati tehnologiju za oblak i pripadajuće usluge.

Komisija naglašava kako će u provedbi projekta sudjelovati i mala i srednja poduzeća, a "dio šireg ekosustava" činit će više od 90 "neizravnih partnera", uključujući i hrvatski Infobip.

Očekuje se kako će faza istraživanja, razvoja i početne primjene trajati od 2023. do 2031. godine, s prvim inovativnim rezultatom, referentnom infrastrukturom otvorenog koda, predviđenim za kraj 2027. godine, očekuje Europska komisija.

Bruxelles predviđa kako će tijekom tih faza, direktno ili neizravno, biti otvoreno najmanje tisuću novih radnih mjesta s visokim kvalifikacijama, s daljnjim povećanjem u fazi komercijalizacije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram