Zatvori
Međunarodna svemirska postaja
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
28/11/2023

Međunarodna svemirska postaja odlazi u mirovinu, a plan za njezino rušenje je težak milijardu dolara

Međunarodna svemirska postaja (ISS), već je 23 godine glavna vanzemaljska baza za astronaute, no njezina starost sve više dolazi do izražaja, uključujući pukotine i curenje.

NASA trenutačno razmatra najbolji način za rušenje postaje u ranim 2030-ima, a cijena tog pothvata je zapanjujuća.

Prema izvještaju Scientific American-a, američka svemirska agencija NASA procjenjuje će biti potrebno utrošiti najmanje milijardu kako bi se ISS sigurno isključila iz pogona.

Ovaj plan označit će i kraj desetljeća mirne znanstvene suradnje u orbiti naše planete, simbol međunarodnog jedinstva, posebno kada je riječ o odnosima SAD-Rusija.

"Što se tiče civilne suradnje, mnogi bi to opisali kao najveći projekt ikada poduzet u povijesti čovječanstva", izjavila je Mai’a Cross, politička znanstvenica na Sveučilištu Northeastern.

Općenito govoreći, postoje dvije opcije kako izbaciti ISS iz orbite. Inženjeri mogu jednostavno pustiti postaju da padne nekontrolirano prema zemljinoj atmosferi - ili mogu organizirati pažljiviji silazak koristeći posebno svemirsko plovilo kako bi je usmjerilo u pravom smjeru.

U slučaju prvog, postoji rizik da bi veliki dijelovi svemirske postaje mogli udariti u naseljena područja na Zemlji.

"Nekontrolirani povratak može značajno utjecati na ljude na zemlji, uključujući smrtne slučajeve, ozljede i značajnu štetu na imovini", rekao je George Nield, predsjednik tvrtke Commercial Space Technologies.

Idealno bi bilo da ISS ostane usmjerena u pravom smjeru dok bude gorila u atmosferi, što dodatno otežava neujednačena i nepredvidiva debljina Zemljine zaštitne atmosferske ljuske.

Kao rezultat toga, NASA će morati razviti i izgraditi posebno vozilo koje je dovoljno snažno da deorbitira, ali i da prati postaju tijekom njezina silaska.

Čak i uz pomoć ruskih vozila tipa Progress, to bi i dalje bio "izazov", rekao je Nield, ali s obzirom na pogoršanje odnosa između SAD-a i Rusije, ta opcija nije na stolu.

No, ako postoji nešto sigurno, to je da će ISS otići s velikim pljeskom, svijetlom vatrom na nebu koja označava gorki kraj desetljeća međunarodne suradnje i znanstvenih otkrića.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram