Zatvori
Sale znakovi
Foto: Tamanna Rumee / Unsplash
PoslovniPuls
27/11/2023

Online prodaja za "Crni petak" nadmašila i najoptimističnije prognoze

Naglo sniženje cijena i rast fleksibilnih opcija plaćanja bili su glavni pokretači rekordnih 9,8 milijardi dolara generiranih kroz online prodaju u SAD-u tijekom "Crnog petka" - rekordan iznos za taj dan.

Prema analizi tvrtke Adobe, prodaja je porasla za 7,5% u odnosu na prošlogodišnje brojke.

Prodaja je lako nadmašila brojke za Dan zahvalnosti, kao i stopu rasta, te vlastite prognoze tvrtke Adobe za taj dan. Američki potrošači su u četvrtak potrošili 5,6 milijardi dolara, što je povećanje od 5,5%; analitičari su prvotno predviđali prodaju od 9,6 milijardi dolara za tzv. "Black friday".

Salesforce, koji koristi različite metrike od Adobe-a i tvrdi da analizira transakcije za oko 1,5 milijardi potrošača, također je izjavio da su online prodaje tijekom "Crnog petka" nadmašile njihova očekivanja. One su iznosile 16,4 milijarde dolara u SAD-u i 70,9 milijardi dolara globalno, a rekordnih 79% svih kupovinskih aktivnosti - pregledavanje i kupnja - obavljeno je putem mobilnih telefona.

"Performanse online prodaje na 'Crni petak' nadmašile su očekivanja bilo kojeg izvršnog direktora u maloprodaji", izjavio je Rob Garf, potpredsjednik i generalni direktor maloprodaje u tvrtki Salesforce.

Adobe surađuje sa stotinama velikih i malih online trgovaca i tvrdi da temelji svoje izračune na više od 1 bilijuna posjeta američkim maloprodajnim web stranicama.

Inflacija na američkom tržištu je u opadanju, ali ekonomska neizvjesnost i dalje opterećuje potrošače. Stoga je značajno da su opcije "kupi sada, plati kasnije", kao dopuna drugim vrstama kredita, i dalje rasle u popularnosti. Adobe tvrdi da su narudžbe s korištenjem te opcije porasle za 72% u odnosu na prošlu godinu tijekom tjedna koji je prethodio "Crnom petku", a prihod od te opcije povećao se za 79 milijuna dolara u tom razdoblju.

"Crni petak je ponovno potvrdio svoju dominaciju ove sezone s rekordnom potrošnjom od 9,8 milijardi dolara potaknutom novom potražnjom za ovim važnim danom rasprodaja", izjavio je Vivek Pandya, vodeći analitičar u Adobe Digital Insights. "Pad online cijena tijekom posljednje godine stvorio je povoljno okruženje za potrošače s jakim popustima ove sezone koji mame čak i najosjetljivije potrošače."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram