Zatvori
Bill Gates
Foto: Lukasz Kobus/European Commission
PoslovniPuls
16/11/2023

Bill Gates postao manjinski dioničar u Nvidiji

Nvidia je privukla dva ugledna investitora tijekom prošlog kvartala, budući su fondovi povezani s Billom Gatesom i poznatim ulagačem Ray Daliom stekli manjinske, ali ipak solidne udjele u američkom proizvođaču mikročipova.

Trust Billa i Melinde Gates, koji upravlja fondom Gates Foundation kupio je 9,200 dionica Nvidia-e, koje su u trenutku kupovine vrijedile oko 4 milijuna dolara..

Trust Gatesovih proširio je svoj portfelj dionica, povećavši ga s 23 na 74, ali ukupna vrijednost ostala je gotovo nepromijenjena i iznosi 39 milijardi dolara. Najveće pozicije Gatesovog fonda je udio u Microsoftu težak 12 milijardi dolara u Microsoftu i gotovo 8 milijardi dolara u dionicama Berkshire Hathawaya kao rezultat godišnjih darova koje je Warren Buffett davao zakladi.

Cascade, upravitelj imovine koji nadzire trust i Gatesovo osobno bogatstvo, također je otkrio nove udjele u Appleu, Meti, Amazonu i Alphabetu. Moguće je kako su uložili u Nvidia-u kao dio šireg napora za povećanje izloženosti velikim tehnološkim tvrtkama, piše BusinessInsider.

Cijena dionica Nvidia-e skočila je za oko 240% ove godine, s obzirom na to da ulagači očekuju kako će procvat umjetne inteligencije povećati potražnju za njihovim grafičkim čipovima. Tvrtka je zasigurno dobila poticaj; njezin prihod se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 14 milijardi dolara u razdoblju do srpnja, te podižući neto dobit gotovo deset puta na više od 6 milijardi dolara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram