Zatvori
Airbnb ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/11/2023

Airbnb preuzeo tajnoviti AI startup kreatora Appleove "Siri"

Airbnb je nedavno odradio svoju prvu akviziciju od izlistavanja na burzi, potpisavši kupoprodajni ugovor procijenjen na gotovo 200 milijuna dolara, javlja CNBC.

Novopridošli u Airbnb obitelj je Gameplanner.AI, inovativni startup koji je od 2020. godine operirao u "stealth modu", zadržavajući se izvan fokusa javnosti iz različitih razloga, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva i izbjegavanje nepotrebnog ometanja. Gameplanner.AI, kako najavljuje Airbnb, ima ključnu ulogu u ubrzanju implementacije nekih od najnovijih projekata umjetne inteligencije u sklopu Airbnb platforme.

Jedan od suosnivača Gameplanner.AI je Adam Cheyer, poznat kao jedan od tvoraca Appleove AI pomoćnice - Siri. Cheyer je svojevremeno surađivao s legendarnim Steveom Jobsom nakon što je Siri preuzet od strane Applea. Kasnije je bio suosnivač Viv Labs, čija tehnologija postavlja temelje za Samsungovog glasnovog asistenta.

Brian Chesky, izvršni direktor Airbnba, izrazio je uvjerenje kako će generativna umjetna inteligencija značajno transformirati Airbnb platformu. On ju vidi kao sastavni dio platforme koji će s vremenom učiti o korisnicima, poboljšavajući njihovo iskustvo putovanja. Primjerice, ova tehnologija može poboljšati proces povezivanja korisnika s idealnim smještajem, prilagođavajući se individualnim preferencijama.

Ova akvizicija predstavlja prvu za Airbnb od 2019. godine i mogla bi privući pozornost Wall Streeta, a neki već spekuliraju kako bi Airbnb mogao postati još privlačnija meta za potencijalne akvizitore.

Ova vijest stiže u kontekstu pregovora o mogućem ulaganju Googlea u startup za umjetnu inteligenciju, Character.AI. Spomenuti startup je u ožujku prikupio impresivnih 150 milijuna dolara u rundi financiranja predvođenoj poznatim ulagačkim fondom Andreessen Horowitz, uz procijenjenu vrijednost od 1 milijarde dolara. Character.AI omogućuje korisnicima stvaranje virtualnih likova ili interakciju s AI verzijama poznatih osoba poput Elona Muska ili Alberta Einsteina.

Ova dinamika ukazuje na sve veći interes tehnoloških divova za inovacije u području umjetne inteligencije i njezinu primjenu u različitim sektorima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram