Zatvori
Booking.com zgrada
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
14/11/2023

Booking postigao (porezni) sporazum s Italijom

Nakon dugogodišnjeg pravnog spora, digitalna platforma za posredovanje u najmu smještaja Booking.com postigla je nagodbu s talijanskim poreznim vlastima, okončavajući kontroverzni porezni dug od 153 milijuna eura. U sklopu postignutog dogovora, nizozemska kompanija pristala je izmiriti dug putem plaćanja 94 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost (PDV), kako je objavio ured talijanskog državnog tužitelja.

Booking.com, kao omiljena platforma mnogih iznajmljivača, često se suočava s izazovima u vezi s poreznim obvezama. Mnogi iznajmljivači nisu prijavljivali svoju djelatnost poreznim vlastima, tvrdeći da je odgovornost za naplatu poreza na digitalnoj platformi. Spor obuhvaća razdoblje od 2013. do 2019. godine, s procijenjenim poreznim dugom od 153 milijuna eura.

U priopćenju, Booking.com je izrazio zadovoljstvo postignutom nagodbom, naglašavajući želju za iznalaženjem održivih rješenja u suradnji s državnim tijelima.

Osim toga, talijanske porezne vlasti provode istragu o mogućem izbjegavanju poreznih obveza od strane druge digitalne platforme za najam smještaja - Airbnb-a. Prošli tjedan, talijanski sudac naredio je zapljenu od 779,5 milijuna eura europske podružnice Airbnb-a i troje bivših dužnosnika, kao dio istrage sumnje da platforma nije pravilno naplaćivala porez od 21 posto iznajmljivačima od 2017. do 2021. godine.

I dok Airbnb nastoji osporiti talijanski zakon o oporezivanju najma pred europskim sudom, talijanska vlada, pod vodstvom premijerke Giorgie Meloni, najavljuje pooštravanje poreznih mjera za kratkoročni najam nekretnina. Planira se podizanje porezne stope s 21 na 26 posto za iznajmljivače koji nude više nekretnina na tržištu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram