Zatvori
PoslovniPuls
07/11/2023

WeWork je podnio zahtjev za stečaj - ali čini se da će ga preživjeti

Nakon prošlotjednih šuškanja - glasnine su potvrđene. Popularna coworking tvrtka WeWork podnijela je zahtjev za zaštitu u okviru tzv. "Poglavlja 11" tj. stečaja, navodeći preko 18,6 milijardi dolara duga u nevjerojatnom kolapsu nekad snažnog startupa kojeg je osnovao ekcentrični poduzetnik Adam Neumann i koji je podržan od strane moćnih ulagača poput SoftBanka, BlackRocka i Goldman Sachsa.

Tvrtka sa sjedištem u New Yorku, koja je od privatnih ulagača prikupila više od 22 milijarde dolara i čija se vrijednost u jednom trenutku popela na 47 milijardi dolara, u zahtjevu za stečajem navela je kako posjeduje imovinu vrijednu više od 15 milijardi dolara.

Izvršni direktor WeWorka, David Tolley, izjavio je da je oko 90% zajmodavaca tvrtke pristalo pretvoriti svoj dug od 3 milijarde dolara u dionice. "Sada je vrijeme da budućnost ubrzano dovedemo naprijed tako da se odlučno bavimo našim starim zakupima i dramatično poboljšamo našu bilancu", rekao je.

WeWork-ov zahtjev za stečajem ograničen je na lokacije u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, izvijestila je tvrtka.

WeWork India izdvojila se kao jedna od najjačih jedinica u WeWork franšizi i uglavnom je izolirana od stečaja jer je većinski u vlasništvu Embassy Groupa. Jedinica u Indiji zarađuje novac i ne treba vanjski kapital za rad, izjavio je šef indijskog poslovanja WeWorka.

WeWork-ova početna javna ponuda (IPO) susrela se s preprekama 2019. godine zbog zabrinutosti zbog gubitaka i upravljanja, što je dovelo do povlačenja IPO-a i odlaska izvršnog direktora Neumanna. Neumannov odlazak rezultirao je skupim dogovorom sa SoftBankom 2021. godine. Tvrtka je na kraju postala javna putem spajanja s tvrtkom za preuzimanje specijalnih namjena (SPAC), čime joj je vrijednost procijenjena na 9 milijardi dolara i predviđeno je ostvarenje gotovinskog operativnog dobitka od 2 milijarde dolara do 2024. godine.

SoftBank, koji je tijekom godina uložio preko 16 milijardi dolara u WeWork, posjeduje preko 65% dionica WeWorka.

Zanimljivo, javio se i Neumann koji je WeWork-ov zahtjev za stečajem nazvao "razočaravajućim". U izjavi "Od 2019. godine bilo mi je izazovno promatrati sa strane kako WeWork nije iskoristio proizvod koji je danas relevantniji nego ikada. Vjerujem da će uz ispravnu strategiju i tim, reorganizacija omogućiti WeWorku da uspješno izađe iz ove situacije", poručio je Neumann.

WeWork je ove godine restrukturirao bilancu, smanjivši dug za 1,5 milijardi dolara i odgodivši dospijeće duga do 2027. godine. Unatoč ovim naporima, tržišna vrijednost tvrtke drastično je pala na manje od 50 milijuna dolara, a stečaj može dovesti do poništenja postojećih dioničarskih udjela,

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram