Zatvori
WeWork znak na ulici
Foto: Cars & Life Blog / Unsplash
PoslovniPuls
02/11/2023

WeWork priprema bankrot: Od coworking miljenika Silicijske doline do potpunog kraha

WeWork, nekoć miljenik venture capital ulagača iz Silicijske doline, danas je na korak do bankrota, piše TechCrunch. Nekretninska tvrtka uspješno (!) zamaskirana u tehnološki startup, danas ima tržišnu vrijednost od samo 120 milijuna dolara i gotovo je izvjesno da će predati zahtjev za bankrot.

Tvrtka se godinama suočava s nizom izazova jer je potražnja za njezinim ureskim prostorima na vrlo niskim razinama, piše TechCrunch. Njihovi problemi su se dodatno pogoršali tijekom COVID pandemije, kada su tvrtke napustile uredski prostor, a zaposlenici su počeli raditi na daljinu. Čak i kad su se neke tvrtke vratile u urede, WeWork bilježi smanjenu potražnju u odnosu na pretpandemijsko vrijeme.

Ranije ovog mjeseca, WeWork je propustio plaćanje kamata vlasnicima korporativnih obveznica i dobio je 30 dana da te obveze ispuni, prema financijskom izvješću. Dana 30. listopada, WeWork je objavio kako su započeli razgovore s dioničarima poput SoftBanka i Goldman Sachsa o poboljšanju financijskog stanja i "racionalizaciji svojih nekretninskih ulaganja".

U kolovozu je 13-godišnja tvrtka objavila neto gubitak od 397 milijuna dolara za drugo tromjesečje uz prihod od 877 milijuna dolara. Iako je prihod porastao za 4% u odnosu na prethodnu godinu, privremeni izvršni direktor WeWorka, David Tolley, napomenuo je u izjavi : "Višak ponude na tržištu komercijalnih nekretnina, povećana konkurencija na tržištu fleksibilnih radnih prostora i makroekonomska nestabilnost rezultirali su većom fluktuacijom članova i slabijom potražnjom nego što smo predviđali, što je rezultiralo blagim padom članstava."

Podsjetimo, WeWork je osnovao kontroverzni izraelsko - američki poduzetnik Adam Neumann, koji je u međuvremenu napustio kompaniju i sada gradi novi startup Flow.

WeWork je u jednom trenutku imao procijenjenu tržišnu vrijednost od 47 mlrd. dolara i privukao je ulaganja najmoćnijih američkih ulagača poput Goldman Sachsa, JP Morgana, pa čak i sveučilišta Harvard, kao i japanskog konglomerata Softbank koji je bio ključan za financiranje ovog nekoć brzorastućeg startupa.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram