Zatvori
Facebook
Foto: Souvik Banerjee / Unsplash
PoslovniPuls
03/11/2023

Europska unija upravo je zabranila behevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu

U povijesnom potezu, europski regulatori su trajno zabranili bihevioralno oglašavanje na platformama Facebook i Instagram. Ova odluka slijedi nakon nedavne odluke norveškog regulatora i ima globalne posljedice za sve korisnike ovih društvenih mreža unutar Europske unije (EU) i Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) izdao je nalog irskom regulatoru za zaštitu podataka, gdje se nalazi europsko sjedište Mete, da poduzme korake za trajnu zabranu bihevioralnog oglašavanja na Facebooku i Instagramu. EDPB je hitno donio obvezujuću odluku kojom se zabranjuje obrada osobnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Europskom gospodarskom prostoru.

Bihevioralno oglašavanje je praksa koju su kompanije koristile kako bi ciljano promovirale proizvode i usluge temeljem podataka o sklonostima korisnika. Meta, tvrtka koja upravlja Facebookom i Instagramom, suprotstavljala se pokušajima regulacije takvog oglašavanja. No, s ovom odlukom regulatora, praksa će biti zabranjena, a kršiteljima prijeti kazna u visini do četiri posto njihovog globalnog prometa, kako je izjavio norveški regulator podataka.

Uz to, Meta je najavila kako će korisnicima u EU i EEA-u ponuditi priliku za privolu na obradu podataka i planira uvesti model pretplate kako bi udovoljila zahtjevima regulatora.

Glasnogovornik tvrtke istaknuo je kako su već dulje vrijeme komunicirali s članovima EDPB-a o svojim planovima te kako su tražili zadovoljavajući ishod za sve strane. Napomenuo je da aktualni razvoj događaja neopravdano zanemaruje temeljiti i robusni regulatorni proces.

Odluka se odnosi na sve korisnike Facebooka i Instagrama u Europi, što obuhvaća otprilike 250 milijuna ljudi.

Ova odluka predstavlja važan korak prema zaštiti privatnosti korisnika i reguliranju prakse bihevioralnog oglašavanja na društvenim mrežama u Europi, te bi mogla postaviti presedan za slične regulacije u budućnosti.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram