Zatvori
Zalando
Foto: PRESS
PoslovniPuls
02/11/2023

Najveći europski online modni lanac u problemima: U luksuznim markama traži spas

Najveći europski online modni trgovac Zalando suočava se s izazovima na tržištu koje se brzo mijenja. Tvrtka je nedavno objavila da očekuje pad prodaje u 2023. godini, a u trećem tromjesečju prihodi su bili niži od očekivanih.

Zalando, koji je poznat po prodaji različitih vrsta odjeće, obuće, modnih dodataka i kozmetičkih proizvoda - poput drugih online trgovaca bilježi pad prodaje u odnosu na vrijeme pandemije koronavirusa kada je online shopping bio često jedini način kupovine.

Zalando je tako najavio kako očekuje pad prihoda u 2023. godini u rasponu od 0,5% do 3%, što je značajno lošije od prethodnih prognoza. Ranije su predviđali pad od 1% u najgorim uvjetima, dok su najbolji scenarij predviđali rast od 4%. Treće tromjesečje 2023. godine bilo je osobito izazovno, jer je prodaja pala za 3,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ne ispunjavajući očekivanja burzovnih analitičara.

Neobično toplo vrijeme u rujnu negativno je utjecalo na prodaju jesenske i zimske odjeće, što je dodatno opteretilo slabije raspoloženje potrošača. Regija Njemačke, Austrije i Švicarske bila je najteže pogođena, s padom prodaje od 5,6% tijekom tog tromjesečja. Prema udruzi industrije online trgovine BEVH, odjeća je jedan od najslabijih prodajnih segmenata za online trgovce u Njemačkoj, gdje je online prodaja odjeće pala za 17,5% u trećem kvartalu u usporedbi s prethodnom godinom.

Zalando se također suočava sa sve većom konkurencijom, posebno od strane Sheina i drugih novih rivala koji nude niže cijene. Kako bi se nosili s tim izazovima, Zalando će, najavljuju iz te kompanije, proširiti svoju ponudu luksuznih marki.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram