Zatvori
PoslovniPuls
23/08/2023

Elon Musk ponovno sve izigrao: U tajnosti mjesecima gradio vlastitu AI kompaniju

Dok je Elon Musk javno pozivao da se "zaustave veliki AI eksperimenti" ranije ove godine, tajno je gradio vlastite, stoji u velikom članku objavljeno u The New Yorkeru.

Musk je radio na projektu xAI dok je istovremeno u javnosti pozivao na šestomjesečnu pauzu u razvoju AI tehnologije.

Insider je već ranije izvijestio kako je Musk koristio Twitterove računalne resurse kako bi radio na vlastitim projektima umjetne inteligencije.

Tijekom tog razdoblja, Musk je dovodio stručnjake iz konkurencije - uključujući OpenAI, koji je suosnovao prije nego što ga je napustio 2018. godine - i bio je u kontaktu s izvršnim direktorima tvrtke Nvidia, vodećim proizvođačem čipova koji se koriste za AI, izvijestio je The New Yorker pozivajući se na naimenovanu osobu uključenu u Muskove AI planove.

U travnju ove godine, niti mjesec dana nakon što je objavljeno otvoreno pismo koje poziva za kontrolu i usporavanje razvoja AI-a, a koje je potpisao Musk i brojni drugi tehnološki lideri, kružile su vijesti kako je Musk kontaktirao neke AI inženjere kako bi potencijalno osnovali novi laboratorij, a ulagači u Teslu i SpaceX navodno su bili sve spremni financirati.

Uskoro nakon toga, Musk je potvrdio kako želi izgraditi nešto što naziva "TruthGPT", a opisao ga je kao "maksimalno istraživački AI koja pokušava razumjeti prirodu svemira".

U srpnju je Musk napokon javno najavio osnivanje xAI-a, koji ima ambiciozan cilj - "razumjeti pravu prirodu svemira".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram