Zatvori
Elon Musk
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
13/07/2023

Musk lansirao xAI - tvrtku za umjetnu inteligenciju koja želi konkurirati OpenAI-u

Elon Musk, baš kao što je mjesecima ranije najavljivao, osnovao je novu tvrtku xAI - kojom želi konkurirati sveprisutnom OpenAI-u.

Tvrtka, nazvana xAI, predstavila je web stranicu i tim od dvanaest zaposlenika. Prema prvim informacijama, novu tvrtku će voditi Musk osobno i "blisko surađivati s X-om (Twitterom), Teslom i drugim tvrtkama kako bismo napredovali prema našem cilju".

"Cilj xAI-a je razumjeti pravu prirodu svemira", navodi se na web stranici, koristeći frazu koju je Musk već prethodno koristio za opis svojih ambicija u području umjetne inteligencije.

Musk je bio jedan od suosnivača OpenAI-a, tvrtke (inicijalno neprofitne organizacije, op.a.) koja je stvorila ChatGPT, ali kasnije se prometnuo u jednog od velikih kritičara zbog implementiranja sigurnosnih mjera koje sprječavaju da popularni AI chatbot izbacuje pristrane ili seksističke odgovore.

"Opasnost od obučavanja umjetne inteligencije da bude politički korektna - drugim riječima, da laže - je smrtonosna", objavio je Musk na Twitteru još u prosincu prošle godine kao odgovor na upit korisnika Twittera koji je pitao izvršnog direktora OpenAI-a da li moguće "isključiti političku korektnost" na ChatGPT-u.

U intervjuu s tadašnjim voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom u travnju, Musk je nagovijestio planove za svoj novi poslovni poduhvat u području umjetne inteligencije. "Pokrenut ćemo nešto što nazivam TruthGPT", rekao je tada, opisujući ga kao "umjetnu inteligenciju maksimalne potrage za istinom" koja "brine o razumijevanju svemira".

xAI tako postaje najnoviji utjecajni poslovni subjekt pod Muskovom kontrolom - nakon Tesle, SpaceX-a, Twittera, Neuralinka i The Boring Company.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram