Zatvori
Foto: Serve Robotics
PoslovniPuls
14/08/2023

Uberovi roboti za dostavu izašli na burzu

Serve Robotics, američki startup koji razvija autonomne robote za dostavu hrane i drugih pošiljki, od prošlog je tjedna izlistan na burzi i to kroz (obrnuto) spajanje s tvrtkom Patricia Acquisition Corp, pišu američki tehnološki mediji.

Serve, koji je dosad prikupio 56 milijuna dolara ulaganja, a među najvećim dioničarima broji Uber i NVIDIA-u, svojim ulagačima obećava svijetlu budućnost za automnu dostavu koju je "pogurala" globalna pandemija koronavirusa.

"Oduševljeni smo što naši glavni strateški partneri Uber i NVIDIA i dalje podupiru Serve dok radimo na tome da u sljedećih pet godina omogućimo održivu, autonomnu dostavu na prag svakog domaćinstva", rekao je Ali Kashani, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Serve-a. Broj isporuka tvrtke povećao se za više od 30% mjesečno tijekom posljednjih godinu i pol dana.

Pogled u financijsku dokumentaciju Serve-a otkriva kako taj startup troši 1,4 milijuna dolara mjesečno na upravljanje flotom autonomnih robota za dostavu, kojih trenutno postoji oko stotinu, a plan je povećati tu brojku, diljem SAD-a, na 2.000.

Iz Serve-a kažu kako budućnost autonomne dostave donosi niži trošak po dostavi u odnosu na klasičnu, ljudsku, dostavu, kao i nižu emisiju štetnih plinova.

Serve je osnovan 2017. godine kao robotska divizija Postmatesa, kojeg je Uber preuzeo 2020. godine, te je iduće godine Serve izdvojio u zasebnu tvrtku.

U siječnju je Serve objavio kako su njihovi roboti sposobni za autonomiju razine 4, što znači da vozilo može raditi bez ljudske intervencije. No, trenutno je najveći problem taj da su robotizirane dostave često ograničene na specifična lokalna područja poput predgrađa ili kontroliranih okruženja poput sveučilišnih kampusa i bolnica, ali u Serve-u smatraju kako će daljnji razvoj ove tehnologije srušiti i te barijere, te uslugu autonomne dostave učiniti dostupnom širom svijeta.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram