Zatvori
PoslovniPuls
01/08/2023

Utrka u AI naoružanju već je krenula

Ako je pitati suosnivača američke tehnološke kompanije Palantir, tek nas čeka prava integracija tehnologije umjetne inteligencije u vojnu opremu i tehnologiju.

U članku napisanom za The New York Times, Alex Karp, CEO Palantira, priznaje kako je osobno "uzbuđen" oko tehnološkog napretka koji donosi razvoj tehnologije umjetne inteligencije.

Pozvao je na povećanu suradnju između američke vlade i tehnološkog sektora i napisao da bi pažnja "hitno trebala biti usmjerena na izgradnju tehničke arhitekture i regulatornog okvira koji bi izgradili rovove i zaštitne ograde oko umjetne inteligencije."

Karp se oštro usprotivio usporavanju istraživanja i inovacija oko AI-a za što su se zauzimali mnogi tehnološki lideri, i upozorio je ako SAD ne ulaže u umjetnu inteligenciju, to će učiniti druge države.

"Ovo je utrka u naoružanju i već je počela," napisao je Karp. "Sposobnost slobodnih i demokratskih društava da prevladaju zahtijeva nešto više od moralnog apela. Potrebna je čvrsta moć, a čvrsta moć u ovom stoljeću bit će izgrađena na softveru", zaključio je Karp.

Jedan od suosnivača Palantira je i kontroverzni tehnološki poduzetnik Peter Thiel, jedan od ranih ulagača u Facebook, a Palantir danas na burzi ima tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 42 mlrd. dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram