Zatvori
Apple
Foto: Medhat Dawoud / Unsplash
PoslovniPuls
01/08/2023

Tehnološki divovi na burzama trenutno izgledaju nezaustavljivo

Američki tehnološki divovi Apple i Microsoft ostali su na vrhu globalnih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji krajem srpnja, nakon što su nastavili profitirati od ovogodišnjeg booma ulaganja u tehnološke dionice.

Apple je prošli mjesec postao prva tvrtka na svijetu s tržišnom vrijednosti od 3 bilijuna dolara, potaknuta nadama u ekspanziju na novim tržištima i očekivanjima za umjerenije povećanje kamatnih stopa u SAD-u, piše Reuters.

Snažni kvartalni prihodi tvrtki poput Alphabet-a, Meta Platforms-a, proizvođača čipova Intel-a i proizvođača opreme za čipove Lam Research-a podigli su ukupno tržišno raspoloženje prošlog mjeseca.

Tržišna kapitalizacija vlasnika Facebooka, Meta-e, porasla je više od 10% u srpnju, zahvaljujući optimističnoj prognozi prihoda tvrtke i snažnom rastu prihoda od oglašavanja u drugom kvartalu.

Microsoft je također nadmašio procjene Wall Streeta za prihod u četvrtom kvartalu, potaknut rastom u cloud poslovanju i prodajom uredskog softvera, iako mu je cijena dionice skliznula 1,4% u srpnju nakon što je također objavio agresivan plan trošenja kako bi zadovoljio potražnju za tehnologijom umjetne inteligencije, navodi Reuters. Microsoftova tržišna kapitalizacija iznosi 2,49 bilijuna dolara.

Apple će u četvrtak objaviti svoje kvartalne prihode.

"Čvrsto vjerujemo kako je ove godine započeo novi bikovski trend u tehnološkom sektoru i vjerujemo da je Zlatna groznica umjetne inteligencije trenutak sličan "1995. godini", što je slično početku interneta, a ne pucanju DOT-COM mjehura iz 1999./2000. godine", rekao je analitičar iz tvrtke Wedbush, Dan Ives.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram