Zatvori
Foto: Vecstock/Freepik
PoslovniPuls
01/08/2023

Osnivač OpenAI-a: Žao mi je, ali AI će definitivno ugasiti neka radna mjesta

U novom intervjuu za The Atlantic, suosnivač i izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, ukorio je svoje kolege u tehnološkoj industriji zbog ružičaste vizije budućnosti tržišta rada uz postojanje umjetne inteligencije.

"Puno ljudi koji rade na umjetnoj inteligenciji pretvaraju se kako će (AI, op.a.) biti samo dobra stvar; da će nas samo nadopunjavati te kako nitko neće biti zamijenjen na svom radnom mjestu," rekao je Altman časopisu. "Poslovi će definitivno nestati, kraj priče."

Iako su ove vijesti neugodne za većinu radnika, izvršni direktor OpenAI-a ne čini se previše zabrinut zbog toga. Sveukupno gledano, kaže, svijet s umjetnom inteligencijom bit će bolji - iako zvuči kako ni sam nije pretjerano siguran kako će taj svijet izgledati.

"Ne mislim da ćemo se htjeti vratiti natrag", rekao je Altman.

Početkom lipnja, savjetodavna tvrtka za izvršne poslove Challenger, Gray & Christmas procijenila je kako je već gotovo 4.000 poslova eliminirano zbog umjetne inteligencije, a u ožujku je Goldman Sachs predvidio kako će čak 300 milijuna poslova biti izgubljeno zbog napretka u AI tehnologijama.

Ogromnih 74% ispitanika u istraživanju provedenom od strane Checkr-a izjavilo je kako predviđaju smanjenje radne snage u svojim kompanijama zbog AI-a i to u roku od šest mjeseci do dvije godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram