Zatvori
Foto: Pixabay
PoslovniPuls
26/05/2023

Amerikanci sve zabrinutiji zbog utjecaja AI-a na sigurnost svojih radnih mjesta

Većina zaposlenih Amerikanaca zabrinuta je zbog prijetnje koju AI predstavlja po njihova radna mjesta. Ogromnih 74% ispitanika u novom istraživanju provedenom od strane Checkr-a izjavilo je kako predviđaju smanjenje radne snage u svojim kompanijama zbog AI-a i to u roku od šest mjeseci do dvije godine.

Osim tog statističkog podatka, 69% ispitanika bilo je pozitivno ili su bili neodlučni o tome "boje li se reći svojim nadređenima o upotrebi AI-a na poslu zbog straha da će biti zamijenjeni alatima koje koriste". Od tih 69% ispitanika, generacija baby boomersa je bila najmanje zabrinuta, sa samo 63% ispitanika koji su se bojali ili bili nesigurni. Milenijalci su prednjačili s 76% pozitivnih ili nesigurnih faktora straha.

Osim toga, 79% ispitanika u Checkr-ovoj anketi osjećalo je pritisak da se upozna s AI-jem i različitim AI alatima dostupnim ljudima, pri čemu je 89% milenijalaca potvrdilo da su već koristili AI na poslu.

Strahovi ispitanika možda nisu neopravdani. Izvršni direktor britanskog dobavljača energije Octopus Energy (OE) nedavno je primijetio kako AI ima bolje ocjene zadovoljstva korisnika od ljudi, a istovremeno obavlja posao vrijedan 250 zaposlenika. Izvršni direktor OE-a nije najavio otpuštanja, ali njegova poruka je bila jasna: Postoje poslovi koje AI može obavljati bolje od ljudi.

Mnoge tvrtke ulažu veliki napor i novac u istraživanje kako se AI može iskoristiti za poboljšanje poslovanja, uključujući medijske divove poput Disneya. "Općenito, optimističan sam u pogledu AI-a jer mislim da će povećati našu efikasnost i omogućiti nam da pružimo bolje usluge korisnicima", rekao je nedavno izvršni direktor Disneya, Bob Iger.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram