Zatvori
PoslovniPuls
12/07/2023

Microsoft korak bliže preuzimanju Activision-Blizzarda

Microsoft i Activision Blizzard izborili su veliku pravnu pobjedu na kalifornijskom sudu koji je presudio da Federalna trgovinska komisija (FTC) ne može blokirati predloženo spajanje dvije kompanije vrijedno 68,7 milijardi dolara.

Podsjetimo, FTC je tužio Microsoft još u prosincu prošle godine u pokušaju da zaustavi njegovu akviziciju poznatog izdavača videoigara, a koji kontrolira popularne gaming franšize poput World of Warcraft i Call of Duty; američka vlada je bila zabrinuta kako će taj posao "omogućiti Microsoftu da dodatno potisne svoje konkurente".

Microsoft već ima značajan utjecaj u globalnoj gaming industriji, proizvodi igraću konzolu Xbox, a posjeduje i digitalnu pretplatu Game Pass i Xbox Cloud Gaming, te nekoliko vlastitih razvojnih studija poput ZeniMaxa.

Međutim, sutkinja Jacqueline Scott Corley u obrazloženju presude navela je kako akvizicija Activision Blizzarda od strane Microsofta nije monopolska.

"FTC nije uspio dokazati kako Microsoft i Activision-Blizzard planiraju ukloniti Call of Duty sa Sony PlayStationa, ili da će vlasništvo nad Activision sadržajem značajno umanjiti konkurenciju na tržištima pretplate za video igre i cloud gaminga", stoji u presudi.

Nakon ovakvog raspleta, Microsoft se zasigurno približio na korak do realizacije preuzimanja Activision-Blizzarda. Ipak, vrijedi navesti kako je div iz Redmonda i dalje suočen s velikim pravnim izazovima i to prvenstveno u Velikoj Britaniji gdje ga tamošnji tržišni regulator CMA pokušava spriječiti u namjeri preuzimanja, dok je primjerice Europska komisija (EK) odobrila preuzimanje još u svibnju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram