Zatvori
Dubai
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
05/07/2023

Kineski samovozeći automobili i autobusi stižu na ulice Ujedinjenih Arapskih Emirata

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su izdali prvu nacionalnu dozvolu kineskoj tvrtki za autonomnu vožnju WeRide. Dozvola omogućuje WeRideu testiranje autonomnih vozila razine 4 na javnim cestama diljem zemlje.

Razina 4 označava da vozilo može obavljati sve aspekte vožnje u određenim uvjetima bez ikakve ljudske intervencije.

Ova dozvola još je jedan korak naprijed prema realizacijij vizije vladara UAE-a, Šeika Mohameda bin Rašida Al Maktouma, koji je postavio cilj da do 2030. godine 25% prometa u toj arapskoj zemlji bude potpuno autonomno.

Vijeće ministara UAE-a odobrilo je WeRideovu dozvolu zajedno s nacionalnom politikom za električna vozila. Ta politika uključuje izgradnju nacionalne mreže punionica, reguliranje tržišta električnih vozila i poticanje povezanih industrija poput autonomnih vozila koja mogu smanjiti emisije štetnih plinova i očuvati kvalitetu cesta.

UAE, posebno njihov najnaseljeniji grad Dubai, već nekoliko godina omogućavaju testove vozila bez vozača. Godine 2019. Ured za ceste i prijevoz Dubaia (RTA) organizirao je Svjetsku konferenciju o samovozećem prijevozu, događaj koji okuplja vodeće tvrtke u industriji. Konferencija za ovu godinu zakazana je za rujan i uključuje natjecanje u kojem će tvrtke i akademske institucije predstaviti svoja rješenja za autonomne autobuse.

RTA ima cilj smanjiti broj vozila na cestama Dubaia i do 2030. godine povećati broj vozila robotaksija na 4.000.

Dubai je također uspostavio suradnju s tvrtkom Cruise, u vlasništvu američkog General Motorsa, koja bi trebala testirati i razvijati robotaksije. Cruise je počeo izrađivati kartu Dubaia u srpnju 2022. godine u pripremi za planirani lansiranje 2023. godine. Tvrtka je izjavila kako se očekuje da će do kraja godine lansirati Cruise Origins, svoj namjenski robotaksi. RTA je u travnju potvrdio kako Cruise ima nekoliko autonomnih Chevrolet Boltova koji na ulicama Dubaija prikupljaju podatke i testiraju samovozeću tehnologiju.

WeRide je službenom priopćenju naveo kako će započeti testiranje "svih vrsta samovozećih vozila" diljem UAE, a između ostalog predviđeno je i testiranje samovozećih autobusa, kombija i čistača ulica.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram