Zatvori
PoslovniPuls
26/06/2023

SpaceX novom prodajom dionica postavlja i nove rekorde

Svemirska kompanija SpaceX razmatra mogućnost prodaje dionica zaposlenicima i to uz valuaciju od magičnih 150 mlrd. dolara, čime će tvrtka koju je (su)osnovao Elon Musk samo utvrditi svoju poziciju najvrijednije "svemirske" kompanije.

Bloomberg je prvi objavio da tvrtka planira prikupiti otprilike 750 milijuna dolara svježeg kapitala. Wall Street Journal kasnije je potvrdio taj plan.

SpaceX je postao najvrijednija startup tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama nakon posljednja dva kruga vanjskog financiranja u svibnju i prosincu prošle godine, koji su vrijednost tvrtke podigli na 125, odnosno 140 milijardi dolara. Tvrtka je već nekoliko puta privatno prikupljala vanjski kapital i prodavala dionice vlastitim zaposlenicima.

SpaceX, osnovan 2002. godine, dramatično je povećao svoju vrijednost u posljednjih nekoliko godina povećavajući broj satelita i raketa koje neprestano lansira u svemir. SpaceX se može pohvaliti i s vrlo unosnim partnerstvima s NASA-om i drugim važnim tvrtkama i institucijama.

Analitičari kažu kako veliki potencijalni izvor prihoda leži u SpaceX-ovom Starlinku, usluzi satelitskog pristupa internetu.

No, ne ide sve sjajno za SpaceX, koji je ranije ranije ove godine osigurao mjesto na naslovnicama medija diljem svijeta kada je njegova ogromna raketa "Starship" eksplodirala ubrzo nakon lansiranja. Musk je tjednima nakon incidenta rekao kako je lansiranje zapravo prošlo "malo bolje nego što je on očekivao".

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram