Zatvori
Foto: CHUTTERSNAP / Unsplash
PoslovniPuls
23/06/2023

EU ovaj put misli ozbiljno: Osniva se nova institucija za blockchain infrastrukturu

EU je, čini se, napokon ozbiljno shvatila blockchain tehnologiju. Europska komisija naime pokreće novo Europsko digitalno infrastrukturno partnerstvo (EDIC) koje ima ambiciju postati pandan drugim velikim blockchain platformama poput latinoameričke Lacchain i kineske Blockchain-based Service Network.

"Niti jedna institucija u Europi još uvijek nije spremna za blockchain", izjavila je Nena Dokuzov, voditeljica blockchain grupe u slovenskom Ministarstvu gospodarstva, turizma i sporta.

Dokuzov je jedna od ključnih osoba koja radi na razvoju europske "službene" blockchain infrastrukture.

"Tehnologija blockchaina bit će prepoznata, bit će vidljiva i ljudi će znati da postoji institucija koja se brine o širem spektru njezine primjene", izjavila je Dokuzov za DL News.

Kao i većina političkih poteza u EU, i ovaj projekt blockchaina dolazi s uobičajenim složenostima i brojnim agencijama koje sudjeluju u njegovom kreiranju. No, osnovna je svrha jednostavna - najveća svjetska trgovačka unija igra dugoročnu igru u iskorištavanju financijskih inovacija koje omogućuje primjena blockchaina-a.

Europska unija teži integraciji različitih javnih primjena tehnologije blockchaina, kao što su digitalni identiteti i novčanici njezinih građana, praćenje i provjera roba, pohrana licenci za lakši prijenos između zemalja i drugo.

Europski blockchain projekt također će pružiti prilike za privatne inovacije putem startupova i malih i srednjih poduzeća koja će dugoročno graditi aplikacije na temelju postavljene infrastrukture.

Novo europsko tijelo trebalo bi biti formalno osnovano do kraja godine, izjavio je glasnogovornik Komisije za DL News. Zatim će EDIC "postupno organizirati svoj rad kako bi bio u potpunosti operativan tijekom 2024.", rekao je.

S novim tijelom bit će lakše surađivati na međunarodnoj razini kako bi se podržali različiti slučajevi korištenja nove europske blockchain infrastrukture.

"Do sada smo se uvijek oslanjali na Europsku komisiju (EK) da bude domaćin projekta", rekao je Daniël Du Seuil za DL News, belgijski predstavnik Europskog blockhain partnerstva zadužen za trenutni projekt infrastrukture blockchaina. U budućnosti će suradnja s drugim zemljama i organizacijama biti puno jednostavnija.

Iako će Europska komisija i dalje imati važnu ulogu u EDIC-u, bit će uspostavljena posebna upravljačka struktura kojom će upravljati države članice i financirati je.

Unatoč tome, Belgija je iskazala interes za vođenje europskih ambicija u području blockchaina. U 2024. godini, Belgija će preuzeti rotirajuće predsjedništvo Europskog vijeća tijekom šest mjeseci.

"Jedan od mojih ciljeva tijekom predsjedništva jest pretvoriti tehnički projekt EBSI u politički projekt", izjavio je belgijski ministar za digitalizaciju Mathieu Michel za The Crypto Mile prošlog mjeseca.

"Ono što je za nas sada zanimljivo jest da surađujemo s 27 zemalja, uključujući i zemlje izvan EU-a. To znači da smo po prirodi decentralizirani", rekao je Du Seuil aludirajući na SAD ili Kinu gdje postoji jedna nacionalna administracija. "Europa je više decentralizirana, zbog toga je ova tehnologija zanimljivija za nas", dodao je. "Uvijek radimo s međunarodnim interakcijama i trebamo povezivati stvari."

Na primjer, europski blockchain također će se povezivati ​​s tehnološkim okvirom za digitalni identitet, gdje će građani imati digitalne novčanike za čuvanje svojih osobnih dokumenata, licenci i podataka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram