Zatvori
Kina
Foto: Lio Mo / Unsplash
PoslovniPuls
24/04/2023

Kineski javni službenici plaće počinju zaprimati u digitalnim juanima

Grad Changshu u Kini najavio je kako će svi državni službenici u tom gradu od svibnja ove godine svoju plaću dobivati u digitalnim juanima, prenose tamošnji mediji.

Prema obavijesti koju su izdale financijske vlasti u gradu, državni službenici - uključujući one u javnoj službi, javnim institucijama i državnim jedinicama na svim razinama - svoje plaće odsada će primati u digitalnim juanima.

Zaposlenik lokalne bolnice navodno je potvrdio kako će tamošnji zaposlenici od sljedećeg mjeseca započeti primanje uplata u digitalnom juanu. Osim toga, novinari su saznali da zaposlenici moći isplatiti svoju plaću putem samoposlužnih terminala.

6. veljače, više kineskih gradskih vlada "poklonilo" je više od 180 milijuna juana (26,5 milijuna dolara) vrijednosti digitalne valute središnje banke (CBDC) tijekom proslave Lunarne Nove Godine kako bi se promoviralo i potaknulo njezino usvajanje.

Provincija Jiangsu, gdje se nalazi Changshu, prethodno je pokrenula pilot program za digitalni juan u prvom tromjesečju 2023. godine. Cilj, prema lokalnim medijima, je uspostaviti učinkovit, praktičan sustav financijskog upravljanja do 2025. godine.

Pokušaji kineske vlade za usvajanje CBDC-a nisu dobro prihvaćeni od strane stanovnika Hong Konga. U prva četiri dana lansiranja digitalnog juana, samo se 625 stanovnika je koristilo dotičnu digitalnu uslugu..

Nezainteresiranost se javila unatoč činjenici da je kineska vlada pokrenula program popusta u iznosu od 20 posto za sve koji kupuju proizvode i usluge od lokalnih prodavača i tvrtki.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram